I årets upplaga har vi en svensk deltagare på herrsidan och två på damsidan. Hur kommer de att stå sig i den hårda konkurrensen?  

Mikael Ymer, rankad på plats 88 i världen är direktkvalificerad till turneringen och i första omgången väntar en tuff match mot 61-rankade tysken Daniel Altmaier, en spelare som han aldrig har mött tidigare. Brodern Elias kom så när in i huvudturneringen, men förlorade kvalfinalmatchen mot australiensaren Jason Kubler. 

Det blev en tuff lottning för 96-rankade Rebecca Peterson, som ställs mot 84-rankade slovakiskan Anna Karolina Schmiedlova i första omgången. Senast de möttes drog Peterson det längsta strået, men det var för nästan fyra år sedan. 

125-rankade tennislöftet Mirjam Björklund kvalade in till huvudturneringen, men får mycket tufft motstånd i första omgången då hon ställs mot världstvåan och tredjeseedade tunisiskan Ons Jabeur, som också vann grästurneringen i Berlin för en dryg vecka sedan. Björklund spelade nyligen sin första grand slam-turnering då hon lyckades kvala in till Franska öppna, men hon åkte ut i första rundan. Kan hon gå längre här tro? 

Kommer någon att kunna rubba Djokovic?

Novak Djokovic har lyft Wimbledonpokalen de tre senaste turneringarna och det är svårt att föreställa sig att serbens dominans slutar 2022.

Världsettan har vunnit åtta av de senaste 14 Grand Slam-turneringarna som han har deltagit i, eller sju av de senaste 10 om man bortser från Roland-Garros grusbanor.

Trots kontroversen kring Djokovic tidigare under året går han in i den här turneringen i hyfsad form.

Han vann Italian Open förra månaden innan han förlorade rysaren mot gruskungen Rafael Nadal i Franska öppna.

Hans dominans i Wimbledon motiverar det här låga oddspriset, speciellt med tanke på att Daniil Medvedev som slog honom i förra årets US Open-final är avstängd från tävlingen.

Han tappade bara fem set på sju matcher på väg mot titeln för 12 månader sedan och en liknande prestation skulle se honom knappa in på avståndet till Rafael Nadals topplacering på alla tiders Grand Slams-lista för herrar.

 

Andra vinnarkandidater

Andrafavoriten Matteo Berrettini förlorade mot Djokovic i fjolårets final.

Italienaren gick till kvartsfinal och semifinal i efterföljande slams så chansen är stor att han går långt även i den här turneringen.

Världsfyran och tvåfaldiga Wimbledonmästaren Rafael Nadal förbereder sig inför Wimbledon-äventyret med uppvisningsmatcher i Giorgio Armani Tennis Classic i veckan. Trots att gräs inte är hans favoritunderlag och att han inte har spelat Wimbledon sedan 2019, kan man aldrig bortse från den slitstarke spanjoren.

Men letar du efter outsiders till högre odds, så kan följande spelare vara intressanta alternativ:

Världstian Hubert Hurkacz gick till semifinal i Wimbledon förra året och är tillbaka på Wimbledongräset med stort självförtroende efter att ha vunnit titeln i Halle förra veckan på ett övertygande sätt, då han besegrade Medvedev med 6-1, 6-4 i finalen.

2021 års Miami Open-vinnare är en beprövad talang som kan gå långt i den här turneringen.

2014 års US Open-mästare Marin Cilic är en annan erfaren gräsplansspelare som är i solid form.

Den 33-årige kroaten nådde semifinalen i Franska öppna tidigare den här månaden och har tidigare tagit sig till kvartsfinal i Wimbledon inte mindre än fyra gånger och tog sig hela vägen till final 2017. Han såg också ut att vara i bra form när han nådde semifinalen i Queens i förra veckan.