Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna på tennis.


Snart är årets upplaga av Wimbledon igång igen på All England Lawn Tennis and Croquet Club utanför London. Den två veckor långa turneringen lockar över 500 000 åskådare varje år och inkluderar kungligheter och kändisar. I den här artikeln listar vi fem intressanta och roliga fakta om denna mycket speciella turnering.

1. Gräset

Wimbledon är den enda Grand Slam-turneringen som spelas på gräs, något som aldrig har förändrats sedan den första turneringen 1877.

Det finns också strikta regler när det gäller gräset. För att förbättra hållbarheten och göra gräsmattan mer tålig mot det ökande slitaget som nutidens aggressiva spel för med sig används 100% rajgräs sedan 2001.

Gräset klipps ner med 1 mm per vecka från cirka nio veckor före turneringen, för att säkerställa att det till slut har den perfekta spelhöjden på 8 mm.

2. Wimbledon har en egen hök

Det stämmer faktiskt! Wimbledon anlitar en hök vid namn Rufus som patrullerar skyarna runtom Wimbledon för att skrämma bort de lokala duvorna. Detta görs mer eller mindre året om och nästan varje dag under turneringens gång ger den sig ut på en timmes flygtur runt området innan grindarna öppnas.

Höken har till och med sitt eget Insta- och Twitter-konto (@RufusTheHawk) där den hälsar att den är turneringens verkliga ”hawkeye”.

3. Jordgubbarna

Jordgubbar och grädde har varit en del av Wimbledon sedan den allra första turneringen 1877. De 200 åskådarna som kom till den första tennisfinalen sägs ha blivit bjudna på denna klassiska dessert.

Frukten handplockas och levereras varje morgon under turneringen så att bären kan avnjutas i sitt absolut bästa skick.

Varje år plockas och konsumeras det mer än 38,4 ton jordgubbar under turneringen, vilket resulterar i mer än 140 000 portioner eller 1,92 miljoner jordgubbar för att vara exakt.

media

Bildkälla: Alamy Stock Photo

4. Bollarna

Internationella tennisförbundet införde regler om gula tennisbollar 1972, eftersom forskning hade visat att gula bollar var mer synliga för TV-tittare än vita. Wimbledon fortsatte dock att använda den traditionella vita bollen och bytte först till gula bollar 1986.

Spelarna går igenom cirka 54 000 bollar under turneringens två veckor och de förvaras i en temperatur på exakt 20 grader Celsius eftersom temperaturen påverkar hur högt bollen studsar. Om bollen är för varm så har den en högre studs och om bollen är för kall så studsar den lägre.

Bollarna byts efter de första sju gamen och därefter efter vart nionde game. De använda bollarna säljs dagligen och intäkterna går till Wimbledon Foundation.

Slazenger har varit den officiella leverantören av tennisbollar till Wimbledon sedan 1902.

5. Spelarnas kläder

Wimbledon har en mycket konservativ klädkod för sina deltagare. Regeln om ”övervägande vita kläder” infördes 1963 innan regeln för ”nästan uteslutande i vitt” infördes 1995. Accessoarer som till exempel kepsar, pannband, svettband och strumpor etc. inkluderades i regeln från 2014. Tävlande måste vara klädda i tennisklädsel som är nästan helt vit och detta gäller från den punkt då spelaren kliver in på banan.