Lacrosse anses ofta vara USA:s äldsta sport, men även baseboll gör anspråk på den titeln. Baseboll kan spåras tillbaka till mitten av 1800-talet och har under åren utvecklats till den moderna sporten vi ser idag.

MLB (Major League Baseball) är den högsta ligan och grundades redan 1876. Ligan består av 30 lag som är lika fördelade mellan National League (NL) och American League (AL). 29 av lagen kommer från USA och bara ett från Kanada (Toronto Blue Jays).

MLB-säsongen varar från april till oktober och varje lag spelar hela 162 matcher under den ordinarie säsongen och det inkluderar inte försäsongen och slutspelet!

Så spelar du på baseball

När du bettar på baseball online kommer du att stöta på ett otroligt urval av marknader att välja mellan, från moneyline till spel på runs och massor av över/under-marknader på strikeouts, RBIs, home runs, samt en uppsjö av spelarspecialer (player props), matchspecialer (game props) och självklart så kan du spela live (in-play). Du hittar alla dessa marknader när du klickar på matchen du är intresserad av att spela på. 

Ta en titt på vår guide om våra mest populära bets på baseball.

Moneyline

Att spela på moneyline är utan tvekan den vanligaste och mest populära formen av sportbetting, framförallt när det gäller nordamerikanska sporter. Enkelt uttryckt är moneyline ett vinnarspel där du helt enkelt spelar på om det blir en hemmavinst eller bortavinst. Basebollmatcher kan i och för sig sluta oavgjort, men det är mycket ovanligt i MLB. Senast en match slutade oavgjort var 2016 mellan Pirates och Cubs och det var på grund av väderförhållandena.

Handikapp

Handikapp används, som du kanske redan känner till, för att jämna ut oddsen mellan favoriter och underdogs. I baseboll kallas det här handikappet för run line.

Handikappet innebär att om du spelar på favoriten så startar de matchen med ett visst antal minuspoäng, och spelar du på underdogen så får de samma antal poäng fast som försprång.

Om du spelar på att favoriterna ska täcka spreaden (handikappet) måste de vinna med fler poäng än deras handikapp. Om du däremot spelar på underdogen, så går spelet in om de vinner matchen, men även om de skulle förlora matchen med färre poäng än det försprång de startade matchen med.

Låt oss säga att du spelar på en match mellan Chicago Cubs och Boston Red Sox och Cubs har ett handikapp på -1,5, för att ett spel ska täcka spreaden måste de vinna matchen med två eller fler poäng.

Om du å andra sidan spelar på att Red Sox ska täcka spreaden på +1,5, kommer ditt spel att gå in om Red Sox vinner eller om matchen slutar oavgjort och även om de skulle förlora matchen med högst en poäng.

Över/under

När man spelar på över/under-spel bettar man på totaler. Det kan till exempel vara på om det blir över eller under ett visst antal runs i matchen eller att en spelare gör över eller under ett visst antal runs, strikeouts, baser, RBI:s, earned runs, hits, walks, stulna baser och mer. Det finns ofantligt många över/under-marknader att välja mellan och är ett roligt alternativ till att spela på vem som vinner matchen.

Specialspel (proposition bets eller förkortat prop bets)

Så kallade Prop bets är specialspel som man kan lägga på specifika händelser eller utfall i en match, serie eller säsong och har inget att göra med matchens slutresultat.

Om du föredrar att betta på enskilda spelare eller mer udda delar av spelet kommer du sannolikt att gilla följande specialspel.

Spelarspecialer (player props)

Inför varje MLB-match kommer du att hitta ett stort antal spelarspecialer att betta på. I dessa spelar man på en viss spelares prestation under en match och kan till exempel inkludera marknader som:

  • Vilken spelare som slår en homerun eller slår första homerun.
  • Antal runs som en spelare gör.
  • Baser totalt och stulna baser av en spelare.
  • Spelaren som slår första RBI och många fler.

Matchspecialer (game props)

I dessa specialspel fokuserar man alltså på vad som händer i matchen och inte på vad specifika spelare gör. I den här kategorin kan du hitta marknader som:

  • Inningen där flest poäng görs.
  • Laget som vinner flest innings.
  • När kommer matchen att avgöras?
  • Hits totalt etc.

Innings

En ordinarie match i MLB består av nio innings. Om en match är oavgjord efter nio innings, går den vidare till något som kallas extra innings. Lagen spelar extra innings tills dess att ett av lagen vinner.

Hos Betway hittar du massor av marknader på innings och första fem innings. Dessa inkluderar bland annat:

  • Runs totalt i en innings.
  • Hits totalt i en innings.
  • Vilket lag som vinner en viss innings.
  • Inningens resultat med mera.

Det spelas som sagt mycket baseboll under säsongen och hos Betway hittar du ofantligt många baseboll-marknader på varje match och du kan dessutom livestreama MLB på Betway Sport.

Let’s play ball!