NHL Winter Classic bjuder alla hockeyfans på en härlig nostalgiresa, då den tar hockeyn tillbaka till sina rötter som utomhussport och väcker minnen från sportens begynnelse.

Det här årliga evenemanget hålls på eller runt nyårsdagen och spelas vanligtvis på en utomhusarena som normalt används för baseboll eller amerikansk fotboll. Trots att det hela känns lite som ett PR-evenemang, så är det ingen uppvisningsmatch det handlar om, utan en seriematch som räknas till grundserien. Det är ett unikt sportevenemang som betyder mycket både för fansen, spelarna såväl som för NHL.

NHL Winter Classic är en relativt ny tradition i sportvärlden då det första evenemanget hölls 2008. Invigningsmatchen var mellan Buffalo Sabres och Pittsburgh Penguins och spelades på Ralph Wilson Stadium, numera kallad Higmark Stadium och hem till NFL-laget Buffalo Bills. Den dåvarande rekordpubliken på 71 217 såg Penguins besegra Sabres med 2-1 efter en straffläggning.

Tretton vinterklassiker har arrangerats hittills och förra årets upplaga vanns av St. Louis Blues som besegrade Minnesota Wild med 6-4. Matchen spelades på Target Field – hem till MLB-laget Minnesota Twins.

Vinterklassikern 2014 satte ett nytt publikrekord för en NHL-match med 105 491 åskådare som såg Toronto Maple Leafs besegra Detroit Red Wings på Michigan Stadium – hem till college-fotbollslaget Michigan Wolverines.

Vilka lag spelar i vinterklassikern 2023?

2023 års match kommer att spelas mellan Boston Bruins och Pittsburgh Penguins. Detta är fjärde gången som Boston deltar i vinterklassikern och tredje gången laget står som värd för evenemanget. Bruins besegrade Philadelphia Flyers hemma 2010 och Chicago Blackhawks 2019 borta, men förlorade hemma mot Montreal Canadiens 2016.

Pittsburgh Penguins, som spelade i vinterklassikerns inledningsmatch 2008, spelar i sin tredje vinterklassiker 2023. Penguins vann mot Buffalo Sabres 2008 och förlorade mot Washington Capitals 2011.

Var spelas NHL Winter Classic 2023?

Den 14:e upplagan av detta unika sportevenemang är tillbaka i Boston för fjärde gången, men det är första gången i vinterklassikerns historia som matchen spelas på samma arena för andra gången.

Matchen spelas alltså på Fenway Park som är hem till det legendariska basebollaget Boston Red Sox. Arenan användes redan 2010 när Bruins gästades av Philadelphia Flyers. Bruins vann matchen med 2-1 efter förlängning.

När spelas NHL Winter Classic 2023?

Måndagen den 2 januari, kl. 20.00 svensk tid

Matchställen i NHL Winter Classic

En annan rolig del av NHL Winter Classic är de specialdesignade matchställen med stark retrokänsla som de deltagande lagen bär.

Boston kommer att använda en av lagets tidigare björnlogotyper som användes på lagets tröjor från säsongen 1976-77 till och med 1995, medan Pittsburgh kommer att gå ända tillbaka till 1920-talet med sin klassiska P-logotyp som bars av Pittsburghs ursprungliga hockeylag – Pittsburgh Pirates mellan 1925 och 1930.

Alla marknader på vinterklassikern hittar du här.