Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna på ishockey. 


1980, drygt 42 år sedan var
året som en svensk fick höja Stanley Cup-bucklan för första gången. Och då var det inte bara en svensk, inte två utan tre – Eller ja, 2 ½ skulle man kunna säga.  
 
Stefan Persson, Anders Kallur och Robert Thore ”Bob” Nyström – Den senare född i Stockholm, men hockeyfostrad i Nordamerika med ett minst sagt svenskklingande namn. Han avgjorde finalen för sitt New York Islanders i deras första final någonsin den 24 maj 1980. Nyström är tillsammans med Patric Hörnquist, 2017 (då Pittsburg Penguins) de enda svenskfödda spelarna som direkt avgjort en Stanley Cup-final. 
 
Detta blev även början på en Islanders-dynasti med fyra raka Stanley Cup-titlar, och ett rekord på 19 raka utslagningar från när det första slutspelet inleddes 1980 fram till den femte raka finalen 1984 (som man för övrigt förlorade). Det rekordet står sig än idag och inget lag har sedan dess kommit nära. Edmonton Oilers med en viss herr Gretzky i laget vann fyra av fem finalserier (varav deras första och Islanders sista, och senaste 1984). De två lag som kom att dominera NHL under hela 80-talet. 
 
Stefan Persson och Anders Kallur liksom Bob Nystrom var alla centrala pjäser under Islanders succéår 1980-1984. Nystrom gjorde 14 raka säsonger för ”The Isles”, och spelade aldrig någon annanstans i NHL. Trion fick inför säsongsstarten 1981 sällskap av Tomas Jonsson som draftats av Islanders från MoDo. Han stannade i klubben i åtta säsonger och över 600 matcher. Därefter anslöt Mats Hallin från Södertälje 1982 så det har funnits en gedigen svensktradition i klubben. Andra svenskar som representerat klubben under åren är bl.a. Mats Lindgren, Tommy Söderström och Jörgen Jönsson.  
 
Säsongen 2022/23 hittar vi Umeåsonen Sebastian Aho i klubben som ensam svensk. Han plockades över inför säsongen 2017-18 och har varvat speltid i NHL med spel i AHL och Bridgeport Sound Tigers. 
 
New York Islanders har sedan 1984 aldrig tagit sig till en ny Stanley Cup-final. 
 
Följ NHL hos oss här. Vi kommer även erbjuda boostade odds på ligan under säsongen så glöm för all del inte att kika in på vår boostsida för de senaste boostarna. Och du, håll utkik efter playsymbolen när du spelar! 
 
*Odds kan komma att ändras. Maxinsats gäller. Villkor gäller.