Draften äger rum över två dagar där 1:a och 2:a rundan dras den 7e (natten till den 8:e svensk tid). Favorit att tas först är den 18-årige kanadensiska centern Shane Wright som producerade hela 94 poäng på 63 matcher i OHL förra säsongen Men den senaste tiden har läget ändrats lite och det är nu mycket snack om att det istället blir den storväxta, slovakiska ytterforwarden Juraj Slafkovský (18) från Kosice som hamnar i Original Six-klubben från Quebec. Det skulle kunna göra att Wright istället plockas av New Jersey som haft ögonen på den unge kanadensaren länge. Båda sticker ut som klara favoriter att kunna gå som förstaval. Lite längre ned finns ytterligare ett tungt namn och nästa slovakiska storlöfte, backen Simon Nemec (18) som är rankad att gå som fyra.

På svensksidan finns sju namn på den europeiska topp 20-listan. Tre namn som sticker ut lite mer och värda att hålla ögonen på är Linköpingsmålvakten Hugo Hävelid samt Djurgårdens forwards Liam Öhgren och Jonathan Lekkerimäki enligt NHL:s europeiska scoutingdirektör. Öhgren var kapten för det svenska U18-landslaget som tog guld vid VM i Tyskland tidigare i år. Där han stod för nio poäng (3+6) på sex matcher. Hävelid var även han en nyckelspelare för guldmakarna i samma U18-lag.

Snacket runt svenskarna är stort då många talanger levererats från de svenska klubbarnas juniorled genom året. Lucas Raymond var den senaste som lyckades fint förra säsongen i inte annars så framgångsrika Detroit Red Wings. Länge toppade han poängligan för Rookies, men tappade tyvärr lite mot slutet av säsongen och stannade ändå på stabila 57 poäng (23 + 34) och en tredjeplats i rookieligan.

Just Liam Öhgren (18) har scoutats flitigt av Vancouver Canucks och det finns stor vilja att ta honom till deras organisation där man genom åren haft flera tongivande svenska spelare, som bröderna Sedin,Markus Näslund ,de nuvarande svenskarna Oliver Ekman-Larsson, Nils ”zorro” Höglander samt en viss Elias Pettersson.

Jonathan Lekkerimäki (17), även han en talang från Stockholmsklubben Djurgården, har ögonen på sig bl.a. från Columbus Blue Jackets. Han var framstående i förra säsongens krislag Djurgården med sin energi och fart, och hans prickskytte sägs vara hans signum vilket är en stor bonus för vilket NHL-lag som helst.

Hugo Hävelid (18) är rankat högt bland målvakterna, men det är relativt ovanligt att en målvakt väljs tidigt i 1:a-rundan. 2003 valdes Marc-Andre Fleury som nummer ett. Andra namn på den listan är Martin Brodeur och Roberto Luongo. Hugo,tvillingbror till Mattias Hövelid och son till den gamla AIK- och Linköpingsbacken Niclas Hävelid har stor chans att slå igenom i NHL om några år med rätt matchning.

En annan intressant spelare är svensk-kanadensaren Mats Lindgren Jr (17). Son till Skellefteåsonen Mats Lindgren som gjorde sju framgångsrika säsonger i Edmonton, NY Islanders och avslutade i Vancouver mellan åren 1996-2003. Försvararen huserar nu i WHL-laget Kamloop Blazers och attraheras av en möjlig flytt i faderns spår till Edmonton Oilers.

Finland har en intressant högerforward listad att gå högt i Joakim Kemell (18) från JYP. Men jag tycker vi lägger fokus på svenskintresset.

Svenskarna som listas bland dom 20 européerna att gå högt är utan inbördes ordning:


Jonathan Lekkerimäki, HF, Djurgården

Liam Öhgren, VF, Djurgården

Elias Salomonsson, F, Skellefteå

Calle Odelius, F, Djurgården

Filip Bystedt, C, Linköping

Noah Östlund, C, Djurgården

Mattias Hävelid, F, Linköping

Simon Forsmark, D, Örebro

Hugo Hävelid, MV, Linköping


Förstarundans Draft-ordning:

  1. Montreal Canadiens
  2. New Jersey Devils
  3. Arizona Coyotes
  4. Seattle Kraken
  5. Philadelphia Flyers
  6. Columbus Blue Jackets (Bytt med Chicago Blackhawks)
  7. Ottawa Senators
  8. Detroit Red Wings
  9. Buffalo Sabres
  10. Anaheim Ducks
  11. San Jose Sharks
  12. Columbus Blue Jackets
  13. New York Islanders
  14. Winnipeg Jets
  15. Vancouver Canucks
  16. Buffalo Sabres (Bytt med Vegas Golden Knights)
  17. Nashville Predators
  18. Dallas Stars
  19. Los Angeles Kings
  20. Washington Capitals
  21. Pittsburgh Penguins
  22. Anaheim Ducks (Bytt med Boston Bruins)
  23. St. Louis Blues
  24. Minnesota Wild
  25. Toronto Maple Leafs
  26. Montreal Canadiens (Bytt med Calgary Flames)
  27. Arizona Coyotes (Bytt med Carolina Hurricanes via Montreal Canadiens)
  28. Buffalo Sabres (Bytt med Florida Panthers)
  29. Edmonton Oilers
  30. Winnipeg Jets (Bytt med New York Rangers)
  31. Tampa Bay Lightning
  32. Arizona Coyotes (Bytt med Colorado Avalanche)

    Montreal har alltså inte bara förstavalet utan har även trejdats till sig 26:e valet med Calgary Flames. Arizona Coyotes och Buffalo Sabres har båda tre val var i förstarundan tack vare byten mot spelare med andra klubbar tidigare under säsongen.

    På vår ishockeysida kan du hitta alla våra odds på draften, samt lite spel inför nästa säsong.

*Odds kan komma att ändras. Maxinsats gäller. Villkor gäller.