Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna på esport. 


Vad är esport?

Esport är den digitala generationens sport och är en förkortning för elektronisk sport. När man talar om esport så syftar man vanligtvis på tävlingar inom datorspel där professionella spelare världen över möter varandra i organiserade ligor och turneringar, antingen individuellt eller i lag. Dessa tävlingar kan vara allt från mindre lokala tävlingar till stora internationella event på fullsatta arenor.

Gaming och esport kan låta som om det är en och samma sak, men riktigt så är det inte. Gaming är ett samlingsnamn för när man spelar datorspel/videospel. Esport är en form av gaming, men på tävlingsnivå och i esport står mer än bara äran på spel och stora esport-turneringar har idag prispengar på miljontals dollar.

Det finns ofantligt många datorspel men relativt få av dem lyckas ta sig in i esportvärlden. För att ett spel ska bli framgångsrikt på en professionell nivå måste det vara underhållande för fans att titta på, men det måste också ha en hög svårighetsgrad som kräver en mycket hög skicklighetsnivå att spela men, samtidigt vara lätt för fansen att följa.

Hur kom esporten till?

Även fast esportens historia kan spåras tillbaka så långt som till 1950-talet, så var det först på 1970-talet då populära videospelen Maze War och Spacewar! dök upp som spelandet började ta fart på allvar.

Den första storskaliga videospelstävlingen ”Space Invaders Championship” arrangerades av Atari 1980 och lockade mer än 10 000 deltagare över hela USA. Det var dock inte förrän på 1990-talet som esporten började ta formen som tävlingssport. Spel som Wolfenstein, Doom och Quake banade väg för de första tävlingsinriktade evenemangen.

Intresset för esport har växt enormt på 2000-talet med hjälp av streamingplattformar som Twitch och YouTube. Den här sportgenren konkurrerar idag med traditionella sporter, vilket är något som stora sponsorer och investerare har uppmärksammat. Idag har esporten utvecklats till en mångmiljonindustri med professionella lag, ligor och turneringar runt om i världen.

Esporten har som sagt växt i en rasande fart och konkurrerar idag med många mainstreamsporter, vilket har lett till att det idag är otroligt populärt att spela på spela på esport med.

Vilka spel tävlar man i?

Det finns ett antal esportspel att välja mellan, men de mest populära är för närvarande Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) och League of Legends (LoL).

Dota 2

Dota 2 (Defense of the Ancients) är ett actionorienterat MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena) med fantasytema där två lag med fem spelare vardera tävlar om att förstöra det andra lagets bas – the Ancient.

Varje spelare kontrollerar en enskild hjälte som har en mängd olika färdigheter som kan användas för att attackera fiender, understödja allierade eller öka sin egen styrka.

Hjältarna blir starkare under spelets gång genom att vinna guld och erfarenhet allteftersom fiendens enheter dödas. Det finns över 100 hjältar att välja mellan i Dota 2.

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)

I förstapersonsskjutspelet CS:GO ställs två lag om fem spelare mot varandra. Ett lag tar rollen som terrorister, medan det andra laget är kontraterrorister.

Det finns ett flertal spellägen inom CS:GO men professionella esportmatcher spelas alltid i tävlingsläge. I tävlingsläget är terroristernas mål att plantera och spränga en bomb på en bestämd plats eller eliminera alla fem motståndarna, medan kontraterroristernas uppgift är att desarmera bomben när den har planterats eller eliminera alla fem motståndarna.

CS:GO har ett eget valutasystem som belönar spelare som vinner rundor, döda fiender och använder vissa vapen på ett framgångsrikt sätt.

Spelare kan spendera sina pengar på nya vapen och granater mellan rundorna vilket ökar deras chanser att vinna kommande rundor.

Varje match består av totalt 30 rundor och varje runda är en minut och 55 sekunder lång. Det första laget som vinner 16 rundor vinner i matchen.

League of Legends (LoL)

League of Legends är ett lagbaserat MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena) där två lag med fem spelare (mästare) vardera försöker förstöra den andres bas.

Varje spelare tar på sig rollen som mästare och det finns över 140 mästare att välja mellan. Varje mästare har olika styrkor, svagheter, förmågor och statistik.

Målet med spelet är att förstöra motståndarens Nexus - byggnaden i mitten av deras bas.

Mästare kan nå nya nivåer genom att tjäna XP (erfarenhetspoäng) och guld som gör att de kan köpa olika föremål. Erfarenhet och guld tjänas genom att döda enheter (datorstyrda fiender), förstöra torn och genom att döda fiendens mästare.

När spelare når nya nivåer låser de upp olika förmågor för sina mästare. Ju högre nivå en mästare når, desto starkare blir den och desto mer skada kan den orsaka fiender och byggnader.

När en mästare dör så är den inte ur spelet - den kommer att spawna vid Nexus efter att en viss tid har gått.

Båda lagens styrkor växer under matchens gång, men så småningom får ena laget övertaget och kan göra en sista push för att ta hem segern.

Vilka är de största esporttävlingarna?

Prispengarna inom esport har ökat enormt de senaste åren, vilket lockar både spelare, lag, tittare och sponsorer där de större tävlingarna erbjuder prispengar på miljontals dollar.

Några av världens största e-sportturneringar inkluderar The International, Dota 2 Pro Circuit, League of Legends World Championship, Intel Extreme Masters, BLAST Premier, BLAST.TV Major, Valorant Masters & Valorant Champions.