Det finns inte bara en väg att ta för att bli en framgångsrik professionell idrottsman.

Detta gäller i synnerhet för MMA och för dem som har vunnit den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sporten: en UFC-titel.

MMA, även kallad blandad kampsport, är en sammanslagning av cirka 15 olika discipliner, från brottning och jiu-jitsu till boxning och kung fu och just därför finns det möjligheter för idrottare som tävlar i någon av dessa kampsporter att övergå till MMA.

Till exempel så började den före detta UFC-mästaren i fjädervikt, Max Holloway, med kickboxning på gymnasiet innan han upptäckte MMA och Frankie Edgar, var en framstående brottare på college innan han gjorde sin MMA-debut efter bara några veckors träning.

Bara dessa två fighters illustrerar olika vägar som finns tillgängliga för kampsportare som söker en karriär inom UFC, där det finns mycket mer pengar att tjäna än inom de enskilda disciplinerna.

Sedan mästerskapstitlar infördes i UFC 1997 har 104 fighters med olika bakgrunder och nationaliteter lyckats vinna ett mästerskapsbälte, men vissa vägar till titeln har dock tagits oftare än andra.

Discipliner kan till exempel delas in i två allmänna kategorier: grappling och striking.

De flesta kampsportare börjar inom en enda disciplin innan de övergår till MMA, en sport som är i sin begynnelse jämfört med många andra kampsporter som har utvecklats under hundratals och i vissa fall tusentals år.

En fighters favoritdisciplin före den börjar utöva MMA är extremt viktig - den dikterar hur fightern kommer att slåss i oktagonen och spelar enligt statistiken en roll för hur framgångsrik den kan bli.

Av de 104 UFC-mästarna som har korats har över hälften haft en bakgrund inom grappling och de flesta av dessa hade brottning som bakgrund innan de övergick till MMA. Den andra stora grappling-disciplinen, brasiliansk jiu-jitsu, har producerat näst flest UFC-mästare.

Kanske något överraskande är att bara få UFC-mästare har en bakgrund från världens största kampsport: boxning, vilket borde innebära att att alla som hoppas på att bli nästa Conor McGregor eller Amanda Nunes gör bäst i att fokusera på sin brottning.

Man kan dock inte bara titta på vilken disciplin fightern kommer från utan att ta hänsyn till nationalitet.

MMA är verkligen en universell sport, där de flesta länder och kulturer är knutna till någon form av kampsport.

Trots att brottning har sitt ursprung i antikens Grekland, är det en sport som mest förknippas med ett land: USA och majoriteten av alla UFC-mästare hittills har varit amerikaner.

Det är inte så att alla mästare från USA har en bakgrund inom brottning, men sportens plats i det amerikanska samhället har säkerligen spelat en roll i deras dominans av UFC-bältena.

Att Brasilien kommer på andra plats på listan är inte heller någon överraskning, med tanke på att jiu-jitsu är den näst mest framgångsrika kampsporten i UFC:s historia.

Det är uppenbart att utövare som växte upp i USA och började med brottning i tidig ålder historiskt sett har haft en fördel i sin jakt på ett UFC-bälte.

Men andra faktorer, som till exempel collegeframgångar, spelar också in.

Av 35 mästare med brottningsbakgrund representerade 20 antingen en division 1-skola, fick All-American-utmärkelser eller vann ett nationellt mästerskap vid universitetet.

Detta innebär att de tävlade och presterade på den högsta nivån inom universitetssport, som i USA i princip håller professionell standard.

Att brottas på en sådan nivå vid ung ålder har därför hjälpt mer än en fjärdedel av UFC-mästarna att nå sportens topp.

En utövares första steg inom professionell MMA är också viktiga.

Av alla mästare i UFC:s historia har merparten antingen gått minst fem fighter eller vunnit ett bälte inom en mindre organisation innan de gick upp till UFC.

Nästan alla har lärt sig sina färdigheter på en lägre nivå innan de tog steget upp till toppen.

Om man tar hänsyn till allt detta är det alltså möjligt att kartlägga den mest effektiva vägen till en UFC-titel.

En amerikansk uppfostran med en tidig introduktion till brottning som nästa steg är alltså en bra början för att därefter nå stjärnstatus på college, följt av en framgångsrik period inom en mindre organisation med hopp om att få upp ögonen för UFC:s president Dana White.

Den här statistiken tyder på att detta historiskt sett har varit den optimala vägen för att vinna en titel inom UFC, men som med all annan sport förändras saker och ting inom MMA.

De fem mästarna med specialbakgrund från boxning blev UFC-mästare från 2015 och senare.

Tack vare framgångarna för före detta boxare som McGregor och Holly Holm inom UFC ses MMA som en gångbar karriärväg för dem som kanske inte har vad som krävs för att bli nästa Anthony Joshua eller Tyson Fury.

Samma trend kan man se när man tittar på disciplinen striking i allmänhet. Sedan 2015 har över hälften av mästarna kommit från en sådan bakgrund och av dessa kom nästan hälften från länder utanför Amerika

Detta gör det tydligt att även om MMA i grunden är en global sport, så börjar också UFC att få ett stort genomslag runt om i världen.

Den tidigare amerikanska dominansen som främst var förknippad med brottning är snart förbi, och UFC börjar nu leva upp till sitt namn som ”Ultimate Fighting Championship”.

UFC 286

På lördag kväll kommer UFC 286 till Londons 02 Arena med ett fullspäckat matchkort. Huvudkortets huvudfight är titelmatchen i weltervikt mellan britten och titelförsvararen Leon Edwards och nigerianen Kamaru Usman, även kallad ”The Nigerian Nightmare”.

  media

Det här är tredje gången som paret möts. Usman vann den första fighten i UFC Fight Night 2015 på beslut. I UFC 278 i augusti förra året fick britten revansch då han övertog mästarbältet från Usman efter en fantastisk, sen huvudspark och blev därmed Storbritanniens andra UFC-mästare någonsin.

På vår UFC-sida hittar du odds på alla matcherna i UFC 286, samt vår scoreboard där du får tillgång till matchstatistik rond för rond – live. Boostade odds på eventet hittar du som alltid på sidan: Betway Boosts.