Odds på Melodifestivalen hittar du på vår specialspelsida.

Lite Mellostatistik

Melodifestivalen är en tävling som ligger svenskarna mycket varmt om hjärtat och som lockar miljontals tittare varje år. Tittarrekordet slogs i finalen 2006, då inte mindre än 4 242 000 slog på TV:n för att följa det här haussade spektaklet. Bara programmet ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” kan konkurrera med den här tävlingen.

Artisten som har vunnit tävlingen flest gånger är Carola Häggkvist, med sina tre vinster 1983, 1991 och 2006. Hon är också tävlingens yngsta vinnare och vann den vid 16 års ålder.

Marie Bergman har även hon vunnit tre titlar - två gånger som del av Family Four och en gång tillsammans med Roger Pontare.

Tävlingens yngste deltagare någonsin är Anna Book. Hon var endast 15 år och sex månader när hon tävlade 1986. Kiana, som deltar i årets Mello, är årets yngste deltagare. Hon fyllde 16 i slutet av februari. Den äldsta artisten att delta är den folkkäre artisten Owe Thörnqvist, som fyllde 88 år dagen efter finalen 2017.

Om Melodifestivalen

Den första festivalen ägde rum redan 1958 och kallades då för Schlagertävlingen. Den har under årens lopp bland gått under många olika namn som till exempel: Schlagerfestivalen, Schlager-SM, Melodifestival med flera. Den senaste ändringen var 2001 då Sveriges Television la till ändelsen -en, och sedan dess heter tävlingen Melodifestivalen, eller mer informellt – Mello.

Den mest framgångsrika deltagaren i Melodifestivalen är självklart musikgruppen ABBA, som 1974 vann den svenska uttagningen och sedermera Eurovision Song Contest i Brighton, med den ikoniska låten ”Waterloo”.

Inför årets upplaga skickades det in inte mindre än 2 824 tävlingsbidrag. Dessa sållades sedan ned till 28. Tävlingen var uppdelad i fyra deltävlingar med sju bidrag i varje deltävling, där de två bästa gick direkt till final, medan de tredje- och fjärdeplacerade deltagarna i varje deltävling fick chansen att knipa en av de fyra finalplatserna som stod på spel i semifinalen.

Melodifestivalvinnaren kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest som äger rum i Liverpool i maj. Sveriges bidrag lottades till semifinal 1 som äger rum den 9 maj. Semifinal 2 utspelar sig två dagar senare, den 11 maj och grandfinalen avgörs lördagen den 13 maj.

Mer om Melodifestivalen och hur du kan rösta.

Melodifestivalens startordning

  1. Jon Henrik Fjällgren med Arc North och Adam Woods – Where You Are (Sávežan)
  2. Tone Sekelius – Rhythm of My Show
  3. Mariette – One Day
  4. Marcus & Martinus – Air
  5. Panetoz – On My Way
  6. Maria Sur – Never Give Up
  7. Smash Into Pieces – Six Feet Under
  8. Kiana – Where Did You Go
  9. Nordman – Släpp alla sorger
  10. Loreen – Tattoo
  11. Theoz – Mer av dig
  12. Paul Rey – Royals

När avgörs finalen?

Melodifestivalen 2023 går av stapeln lördagen den 11 mars med start kl. 20.00

Plats: Friends Arena, Solna

Vilka kanaler sänder finalen?

SVT1 och SVT24 (teckenspråkstolkat)

Programledare: Farah Abadi och Jesper Rönndahl

 

Besök vår specialspelsida för de senaste oddsen på Melodifestivalen.