En enkel översiktSerien är uppdelad i två konferenser där varje lag spelar 16 matcher under grundserien. Därefter går sex lag från varje konferens vidare till slutspel där alla möter alla och där två lag tillslut gör upp i finalen, Super Bowl. Finalen följs av miljoner människor runt om i världen och är ett av världens största sportevenemang.

Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och betting på amerikansk fotboll. 

Hur spelar man på NFL

  • Det finns tre grundläggande NFL-insatser; Money Line, handikapp och totalpoäng. 
  • Money Line motsvarar fotbollens 1X2 men utan oavgjort. 
  • Vinstmarknaden Money Line är populär eftersom den är lätt att lära sig. Du satsar helt enkelt på det lag du tror ska vinna. 

  • Handikappmarknaden är det populäraste sättet att spela på NFL och används oftast när man vill balensera oddsen. Som i all övrig sport är NFL-lag olika bra. För att väga upp den uppfattade skillnaden i förmåga erbjuder spelbolag ett handikapp för att göra matchen jämnare. Marknaden kallas även för ”spread betting”.

    Till exempel: Låt oss ta Atlanta - San Diego som ett exempel. Säg att Atlanta har 1.30 i odds att vinna och San Diego 5.00. Du kan då placera ett handikapp på +10,5 poäng på San Diego för att jämna ut oddsen. I det här fallet skulle du bara förlora din insats om Atlanta vinner med en större marginal än 10,5 poäng.

  • Totalodds i NFL fokuserar på hur många poäng som båda lagen gör tillsammans under matchen. Spelbolagen ger dig ofta möjlighet att satsa på om du tror att totalpoängen hamnar över eller under en viss nivå. Därför kallas sådana odds ofta för Över/Under.

    När du bettar över/under spelar du på det totala antalet poäng i en match
    – detta inkluderar den totala poängställningen för båda lagen, även om matchen övergår till förlängning. Över/under-spel varierar med ett intervall från 35 till 50.

    I både Handikapp och Total kallas det att "täcka insatsen" när ett lag uppnår det antal poäng som krävs för att insatsen ska gå hem.

  • Fler och fler fattar tycke för vissa spelare i NFL och många vill kunna oddspela direkt på dessa personer. Detta innebär att det finns en hel del olika spelarodds tillgängliga i NFL. Populärast är första touchdown. Detta brukar vanligtvis vara quarterbacken för ett av lagen, som kan rusa framåt in i målområdet under en match, eller en wide receiver (passningsmottagare).


    media   media


Strategier på NFL betting

Så snart du lärt dig grunderna i NFL-odds kan du utforska mer avancerade strategier. Om du till exempel vill satsa på NFL-handikapp måste du ta en rad andra faktorer med i beräkningen än bara sannolikheten för att lag A slår lag B, till exempel hur många fler poäng lag A gör än lag B. Professionella NFL-oddsspelare lägger ner mycket tid på att sammanställa rankninglistor som återspeglar lagens styrkor i förhållande till varandra och beräknar vilket lag som har övertaget i varje match. De jämförs därefter med spelbolagens handikapp och odds i jakt på avvikelser som kan ge bra väntevärde.

 För ovana NFL-oddsspelare finns det emellertid nybörjarvänliga handikappsystem som kan ge träffsäkra resultat på kort sikt.

 

Yardage-differentialen

På sin mest grundläggande nivå handlar NFL om kampen mellan offensiva och defensiva enheter på planen. Ett enkelt sätt att mäta ett NFL-lags styrka på blir således att undersöka hur långt in på offensiv planhalva laget i snitt tar sig på varje försök och hur långt de i snitt släpper in motståndarlaget på egen planhalva.

Som du kanske räknat ut brukar de lag som tar sig längre in på offensiv planhalva vinna. Det är förvisso inte helt träffsäkert men ger åtminstone en hyfsad fingervisning om hur bra ett visst lag är. 

Hemmafördel

NFL har ett unikt "stängt" ligasystem utan uppflyttning eller nedflyttning. Ur statistisk synvinkel blir därför data om olika faktorer som t.ex. hemmafördel ovanligt tillförlitliga.

För att beräkna varje NFL-lags hemmafördel drar du av bortalagens poäng från hemmalagens och dividerar med antalet spelade matcher.

Du kommer att märka att hemmafördelen för alla lag ligger nära 3 – vilket blivit standard när handikapp ska beräknas. 

Viktiga NFL-tal

När du satsar på NFL-handikapp finns det ett antal viktiga tal att tänka på. Talen motsvarar de marginaler som oftast inträffar i förhållande till NFL-slutresultatet.

Genom att lära dig nyckeltalen kan du undvika att satsa på ett dåligt handikapp – och kan till och med upptäcka vilket lag som spelbolaget vill att du satsar på.

Talet 3 är till exempel den vanligaste segermarginalen i NFL eftersom de flesta matcher avgörs av ett sent sparkmål. 7 är den näst vanligaste segermarginalen – så många poäng tilldelas nämligen ett lag för touchdown plus ett extra poäng för sparkmål.

 

Amerikansk fotboll är ett mycket strategiskt spel med långa pauser emellanåt. Det gör det utmärkt för live-betting, då spelaren har tid att analysera spelsituationen och andra möjligheter. Glöm inte heller att kolla in Betways vinnarspel, där du bland annat kan spela på viket lag som vinner Super Bowl samt se livestatitsik.

Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna på NFL.