Besök Betways NFL-sida för de senaste oddsen på Super Bowl LVII. Hundratals marknader att välja mellan och boostade odds. Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna. 

Vad är Super Bowl?

Super Bowl är den årligt återkommande finalen i amerikansk fotboll som avgör vilket lag som blir NFL-mästare. Finalen spelas mellan vinnarna av NFL:s två konferenser – AFC och NFC. Lagen som till slut vinner de två utslagsturneringarna går till Super Bowl och den avgörs över en match som spelas på neutral arena.

Sedan 1966 har Super Bowl varit NFL-säsongens sista match varje år och den spelas alltid den andra söndagen i februari. Det här evenemanget är ett av de absolut största inom amerikansk och global sport. Mer än 130 länder sänder matchen och bara i USA ses evenemanget ofta av över 150 miljoner TV-tittare.

Var kommer namnet Super Bowl från?

Namnet Super Bowl myntades av Lamar Hunt, den nu bortgångne och tidigare ägaren av Kansas City Chiefs. Legenden säger att när NFL letade efter ett nytt och klatschigt namn för finalmatchen, så kom Hunt att tänka på uttrycket Super Ball som var en leksak som hans dotter lekte med. Han föreslog namnet, vilket ligan fastnade för, och det har använts sedan dess.

Vad heter Super Bowl-trofén?

Vinnarna av Super Bowl tilldelas Vince Lombardi-trofén, som är uppkallad efter Green Bay Packers berömda tränare som vann de två första titlarna i Super Bowl-eran.

Varför används romerska siffror för varje Super Bowl?

Chiefs grundare, Lamar Hunt, föreslog att man skulle använda romerska siffror för varje Super Bowl för att ge finalen lite extra pompa och ståt. Romerska siffror användes i antikens Rom som taltecken, där I står för 1, V för 5, X för 10, L för 50 och C för 100, så 2066 väntar Super Bowl C.

Vilka lag gör upp om Super Bowl 2023 och vilket lag är favorittippat att ta hem titeln?

Super Bowl LVII kommer att se Kansas City Chiefs, som vann Super Bowl både 2020 och 2021, ta sig an Philadelphia Eagles, som efter tredje gången gillt vann finalen 2018 för första gången i deras historia.

Chiefs blev förstaseedade i AFC efter att ha noterat 14 vinster och tre förluster i grundserien. De besegrade Jacksonville Jaguars och Cincinnati Bengals i slutspelet för att ta sig till finalen av Super Bowl.

Eagles, som var förstaseedade i NFC, noterade även de 14 vinster och tre förluster i grundserien. De besegrade New York Giants och San Francisco 49ers i slutspelet och möter nu alltså Chiefs i finalen.

Eagles är för närvarande knappa favoriter till att vinna titeln till oddset , medan oddset på Chiefs att vinna Super Bowl ligger på .

När och var spelas Super Bowl i år?

Super Bowl LVII spelas söndagen 12 februari (13 februari kl. 00.30, svensk tid) på State Farm Stadium i Glendale, Arizona – hem till Arizona Cardinals.

Hur många tittar på Super Bowl på själva arenan och på TV?

State Farm Stadium har en kapacitet på 72 200 åskådare och Super Bowl LVII kommer som alltid att bli slutsåld.

Matchen kommer också att ha otroligt höga tittarsiffror, då Super Bowl oftast har de högsta tittarsiffrorna av alla amerikanska TV-program.

Super Bowl har haft över 100 miljoner tittare bara i USA varje år sedan 1982. De högsta tittarsifforna var vid Super Bowl LI 2017, då 172 miljoner amerikaner såg New England Patriots ta sig an Atlanta Falcons.

Hur kan jag se på Super Bowl i Sverige?

Super Bowl LVII visas på TV12 och streamas på C More.

Hur mycket kostar biljetter till Super Bowl LVII?

Biljetterna till Super Bowl är bland de absolut hetaste i sportvärlden, där fans förväntar sig att betala tusentals dollar för att få en biljett till det hajpade spektaklet.

Enligt TicketSmarter kostar en biljett till Super Bowl LVII 8 761 dollar i genomsnitt. Den billigaste biljetten kostar inte mindre än 4 785 dollar, men vissa priser når långt över 20 000 dollar.

Vem uppträder på Super Bowls halvtidsshow?

I år är det dags för världsstjärnan Rihanna att uppträda på Super Bowls halvtidsshow. Det blir hennes första liveframträdande på över fem år.

Andra världsartister som har uppträtt på Super Bowl de senaste åren inkluderar The Weeknd, Beyoncé, Bruno Mars, Coldplay, Justin Timberlake, Lady Gaga med flera.

Före matchen kommer nationalsången att sjungas av den amerikanske countrysångaren Chris Stapleton.

Vilka lag har aldrig vunnit en Super Bowl?

För närvarande är det 12 lag i NFL som aldrig vunnit en Super Bowl och de är: Arizona Cardinals, Atlanta Falcons, Buffalo Bills, Carolina Panthers, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns, Detroit Lions, Houston Texans, Jacksonville Jaguars, Los Angeles Chargers, Minnesota Vikings och Tennessee Titans.

Vilket lag har vunnit flest Super Bowls?

New England Patriots och Pittsburgh Steelers har vunnit sex Super Bowls var – flest i NFL. Bakom dem följer Dallas Cowboys och San Francisco 49ers, med fem vinster vardera.

Patriots innehar också rekordet för flest framträdanden i Super Bowl, med hela 11 stycken.

Har en rookie-quarterback någonsin vunnit en Super Bowl?

Ingen rookie-quarterback har någonsin vunnit, eller ens varit med från start i en Super Bowl.

Fem spelare har dock kommit nära genom att starta i konferensfinaler: Shaun King (2000 Tampa Bay Buccaneers), Ben Roethlisberger (2005 Pittsburgh Steelers), Joe Flacco (2009 Baltimore Ravens), Mark Sanchez (2010 New York Jets) och Brock Purdy (2022 San Francisco 49ers).

 

Följ matchen i din mobil i vårt flöde – oddsen hittar du på vår Super Bowl-sida.