Ryder Cup är inte bara ett av världens största golfevenemang, men även ett av jordens största sportevenemang. Vartannat år ställs de tolv bästa spelarna från Europa och USA mot varandra i en matchspelstävling som alltid bjuder på drama, spänning och otrolig golf och som lockar miljontals följare runt om i världen.

Betway är som alltid med mitt i all action med fantastiska marknader och odds och du kan följa varje slag och varje match i Betway-appens flöde.

Här är 10 intressanta fakta om Ryder Cup:

1.  1921 spelades den första internationella golfturneringen mellan lag från Storbritannien och USA på Gleneagles historiska King’s Course. Därefter möttes amerikanska och brittiska lag igen 1926 på Wentworth Club i England. Närvarande vid denna tävling var Samuel Ryder, en engelsk affärsman, golfentusiast och golfpromotor och han var så fascinerad av tävlingen att han utbrast ”Det här måste vi göra om igen” och det var så Ryder Cup föddes. Första Ryder Cup-tävlingen spelades 1927 på Worcester Country Club i Massachusetts och USA vann tävlingen med 9,5-2,5.

2.  Ryder Cup-pokalen är gjord av guld och beställdes av Samuel Ryder själv. Trots att tävlingen är uppkallad efter honom, så är det inte Samuel Ryder utan Abe Mitchell, en av de mest framstående golfspelarna i Storbritannien under 1920-talet, som pryder Ryder Cup-pokalens topp. Den ursprungliga Ryder Cup-pokalen förvaras av Storbritannien och Irlands professionella golfförbund (PGA). Vinnarna får nöja sig med en kopia.

3.  Fram till 1977 spelades Ryder Cup mellan USA och Storbritannien. Fram till dess hade USA varit mycket dominerande och Storbritannien hade bara vunnit tre av 22 turneringar. För att jämna ut det hela ändrades reglerna och från 1979 kunde kontinentaleuropéer delta och därmed föddes lag Europa. Sedan dess har USA vunnit nio gånger och Europa 12.

4.  Det har bara gjorts totalt sex hole-in-ones i Ryder Cups historia och det första gjordes av Peter Bulter på Muirfield 1973. De senaste hole-in-ones, och även de längsta, kom på det 195 meter långa 14:e hålet på The K Club 2006. Det första kom från Paul Casey och det andra från Scott Verplank.

5.  Amerikanen Phil Mickelson är den spelare som har deltagit i flest Ryder Cup-turneringar. Han deltog totalt 12 gånger mellan åren 1995 och 2018, men han var bara med i vinnarlaget i tre av dessa.

6.  Med sina 51 år och 20 dagar blev amerikanen Raymond Floyd den äldste Ryder Cup-deltagaren någonsin när han valdes ut till USA:s lag 1993. Floyd gjorde sin Ryder Cup-debut redan 1969 och deltog i inte mindre än åtta turneringar.

7.  Den yngste spelaren i Ryder Cups historia är Sergio Garcia som var blott 19 år och 258 dagar när kvalificerade sig för det europeiska laget 1999. Han har fram till idag deltagit i 10 turneringar.

8.  Arnold Palmer är den yngste Ryder Cup-kaptenen någonsin. Han valdes att leda laget 1963 när han var bara 34 år, 1 månad och 1 dag gammal. Palmer spelade också i det laget.

9.  Ryder Cup har gått av stapeln 43 gånger i historien och totalt 363 olika spelare har spelat hela 1012 matcher.

10.  10 svenskar har deltagit i Ryder Cup genom åren och Henrik Stenson är den som har deltagit i flest upplagor av alla svenskar – hela fem gånger och Europa stod som segrare vid tre av dessa. Ludvig Åberg blir elfte svensk att spela Ryder Cup 2023.

Kika in på vår golfsida för all världens golfmarknader och Betway Boosts för dagliga oddsboostar.