Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna.


Vad är FA-cupen?

FA-cupen är världens äldsta nationella fotbollstävling och spelas mellan engelska klubblag.

Hur fungerar FA-cupen?

FA-cupen är en årlig turnering som är öppen för alla klubbar från Premier League och hela vägen ner till den 10:e nivån i engelsk fotboll.

Turneringen börjar i augusti med två preliminäromgångar och följs av fyra kvalomgångar. Huvudturneringen består av fem omgångar som följs av kvartsfinaler, semifinaler och final.  Alla omgångar lottas helt slumpmässigt.

Lagen seedas inte, men klubbar från League One och League Two går inte in i turneringen förrän den första omgången, medan Championship- och Premier League-klubbarna går direkt in i den tredje omgången.

Mötena spelas över en match, där vinnaren går vidare till nästa omgång. Oavgjorda matcher före den femte omgången spelas vanligtvis om hos bortalaget.

Matcher som slutar oavgjort från och med den femte omgången går till förlängning och om även den slutar oavgjort så avgörs matchen på straffar.

Hur går lottningen till i FA-cupen?

Före varje omgång av FA-cupen, förutom finalen, så fastställs vilka lag som kommer att möta varandra genom en slumpmässig lottning. Lottningen visas ofta live på tv och avgör vilket lag som spelar hemma och vilket lag som spelar borta.

Vid lottningen tilldelas varje klubb ett nummer. Bollar med motsvarande nummer töms därefter ner i en glaskupa. Bollarna plockas sedan ut en efter en och den som plockar kan inte se numren förrän de presenteras.

Den första bollen som plockas anger vilket lag som kommer att spela på hemmaplan, medan den andra bollen bestämmer vilket lag som kommer att spela borta.

Till exempel, om första bollen som dras motsvarar Arsenal (Vinnarodds ) och den andra bollen motsvarar Liverpool (Vinnarodds ), innebär det att Arsenal spelar hemma mot Liverpool i nästa omgång.

Hur fungerar FA-cupkvalet?

Sex kvalomgångar spelas före huvudturneringens första omgång. Syftet med detta är att filtrera bort det stora antalet lag som inte ingår i ligasystemet, men som deltar i tävlingen.

Det är 645 lag under League Two som deltar, men bara 32 som tar sig förbi den sista kvalomgången.

Lag som inte ingår i ligasystemet måste gå igenom minst en kvalomgång. Vilken kvalomgång dessa lag går in i beror på vilken nivå de befinner sig på i den så kallade engelska fotbollspyramiden.

Lag från nivå nio och tio börjar i den extra preliminära omgången, där klubbar från högre nivåer går in vid senare tillfällen. Klubbar från National League går till exempel in i den fjärde kvalomgången.

Hur gammal är FA-cupen?

FA-cupen är, som sagt, världens äldsta fotbollsturnering och spelades för första gången säsongen 1871/72.

Fem troféer har tagits fram sedan turneringens början. Trofén som för närvarande används gjordes 2014 och är en exakt kopia av den som togs fram 1911.

Vad är omspel?

Om en FA-cupmatch slutar oavgjort spelas normalt sett matchen om på bortalagets hemmaplan.

Om returmatchen också slutar oavgjort följer förlängning. Om resultatet fortfarande är oavgjort efter förlängningen, avgörs matchen på straffar.

Från och med säsongen 2018/19 skrotades omspelen från den femte omgången och framåt, så om en match slutar oavgjort efter ordinarie tid går den till förlängning och straffar om matchen inte kan avgöras i förlängningen.

Kan FA-cupvinnarna kvalificera sig till Champions League?

Englands fyra Champions League-platser tilldelas de fyra bästa klubbarna i Premier League, medan FA-cupvinnarna tilldelas en plats i Europa League.

Det enda sättet FA-cupvinnare kan kvalificera sig till Champions League är genom att sluta bland topp fyra i Premier League eller genom att vinna Champions League eller Europa League.

Vem vann FA-cupen 2021/22?

Liverpool vann FA-cupfinalen 2022 efter att ha besegrat Chelsea på straffar, då ställningen var 0-0 efter både full tid och förlängning.

När spelas FA-cupfinalen 2023?

FA-cupfinalen 2022/23 spelas på Wembley Stadium lördagen 3 juni.

 

På vår fotbollssida hittar du massor av odds och marknader på FA-cupen samt förhöjda odds på vår Betway Boosts-sida.

Kom ihåg att du kan följa FA-cupen på din mobil med vårt flöde.


*Odds kan komma att ändras. Villkor gäller.