I en exklusiv intervju pratar vi med Andy Cole – femfaldig Premier League-mästare med Manchester United vars forna lag för närvarande är tredje-favoriter att vinna PL-titeln den här säsongen.

Vad tycker du om Manchester United så här långt den här säsongen?

Deras form har varit helt ok överlag. De har varit riktigt bra den senaste tiden och spelat bra fotboll där de har skapat chanser och tagit vara på dem.

Om man ser det till det stora hela, så bör Manchester Uniteds fans inte ha något att klaga på så här långt in i säsongen.

Hur ser du på Erik ten Hags ledarstil och hur skiljer han sig från de andra tränarna som United har haft sedan Sir Alex Ferguson slutade?

Jag vill inte jämföra honom med andra tränare. Att ha medvind är väldigt viktigt och laget är inne i en riktigt bra period just nu. Men fotboll handlar om toppar och dalar och om de plötsligt går två eller tre matcher utan vinst så ändras tongångarna snabbt.

Han har fått med sig bra resultat den senaste tiden, vilket är vad alla Uniteds supportrar har väntat på. Han har lyckats få med alla på rätt spår och i synk. Det finns ett tydligt system där varje spelare vet vad han ska göra och det är verkligen bra.

Sett utifrån, så har United saknat disciplin de senaste åren. Det var det som Alex Ferguson handlade om och efter att han slutade så blev det ett problem. Disciplin kommer från den som leder laget och Ten Hag har satt sin ledarstämpel på laget.

Vissa tränare kanske hade låtit Marcus Rashford komma undan med att försova sig inför matchen mot Wolves nyligen, men han gjorde det inte.

Hur tyckte du han hanterade situationen med Cristiano Ronaldo?

Han visade prov på ledarskap, vilket är vad United behöver.

Många säger att positionen klubben är i nu beror på att Ronaldo inte längre är där. Men vad många inte riktigt förstår är att United kanske inte hade varit i den här positionen nu utan Ronaldos mål förra säsongen. De hade definitivt slutat längre ner i tabellen utan de målen, så man får ta det onda med det goda. Ten Hag visste vad han ville och jag tycker att han hanterade det på ett bra sätt.

Vad har förändrats för Marcus Rashford den här säsongen?

Hans självförtroende – ju fler mål han gör, desto bättre blir han.

Det är helt uppenbart att det han gjorde under försäsongen gynnar honom nu. Tränaren satte honom ner, gav honom tilltro och det skördar frukt nu.

Fotboll handlar om självförtroende. Folk kan säga att det handlar om vad som helst annat, men om du inte tror på dig själv och din förmåga så kan du inte prestera.

Förra säsongen pratade alla om varför han inte utvecklas till den spelare vi alla trodde han kunde vara och nu jämförs han helt plötsligt med Thierry Henry. Det enda som kan förändras så snabbt är just självförtroendet.

Jag kan relatera till det som forward. När självförtroendet är i botten så letar man inte efter målchanser. När jag såg Marcus förra säsongen, så sprang han aldrig in i boxen. Han var aldrig i närheten av att stöta in bollen i nätet.

Så helt plötsligt, mot Man City, tar han sig in i boxen och avgör matchen. Förra säsongen hade han nog inte gjort den rusningen eftersom han var orolig för att missa.

Om han skulle göra dessa löpningar i varje match, så kommer han som oftast att göra mål i boxen.

media

Vad tycker du om värvningen av Wout Weghorst? Behöver United fortfarande en mittanfallare på lång sikt?

Jag som många andra blev nog lite förvånade. Han gjorde väldigt bra ifrån sig i VM där han gjorde två mål mot Argentina och dessutom har det gått bra för honom i Besiktas, men den här värvningen kom från ingenstans.

Det som jag tycker är intressant med den här värvningen är vad ten Hag letade efter i Weghorst, eftersom han är 197 cm lång, vilket skiljer sig från Uniteds vanliga profil för en anfallare.

Om du tänker tillbaka på Ruud van Nistelrooy och mig själv, så brukade vi löpa in bakom ryggen på försvararna. Martial har även börjat göra det på senare tid. Det är intressant att de har tagit in en spelare som denna nu eftersom jag trodde att ten Hag skulle vilja ha en annan profil framåt sommaren. I Weghorsts fall så lär inläggen gå direkt till honom, snarare än att han gör sig spelbar bakom försvararens rygg.

Jag tycker Victor Osimhen i Napoli är väldigt bra och kan passa in perfekt på lång sikt. Frågan är bara om Napoli är beredda att släppa honom. Han är lång och atletiskt byggd, har en bra första touch och gör mål. Jag såg honom spela mot Liverpool och han länkade ihop spelet riktigt bra för att sedan smyga in bakom försvararens rygg.

Ser du Man Utd som titelutmanare?

Sir Alex Ferguson sa alltid till oss att titelloppet inte avgörs i januari, utan i april. Det är för svårt att förutse vem som kommer att vinna titeln med så många matcher kvar, eftersom det fortfarande väntar många toppar och dalar framöver.

Med 38 ligamatcher att spela så är sannolikheten stor att alla lagen kommer att gå igenom en tung period förr eller senare. Arsenal och Man Utd har dock inte haft någon tung period fram till nu, så ingen vet hur väl de kommer att hantera det när det väl händer.

Arsenal har gått extremt bra den här säsongen. De spelar väldigt bra fotboll, men om resultaten inte skulle gå deras väg längre så kommer det att bli ett riktigt test för dem. Det är inte många som har varit i den positionen förr i det omklädningsrummet. Om de skulle förlora ett par matcher så sätts självförtroendet på prov. En spelare som Oleksandr Zinchenko, som jag verkligen gillar, kommer att vara avgörande i dessa ögonblick, eftersom han har erfarenhet från sådana situationer.

Man City är inne i en svår period just nu, men med det laget vet man att det inte kommer att dröja länge innan de är tillbaka på vinnarspåret igen. De har så mycket rutin och erfarenhet i deras omklädningsrum, så de kommer snart att skapa chanser och göra mål igen.

Hur imponerad är du av Arsenal och i synnerhet hur de hanterade stormatchen mot Tottenham nyligen?

Jag gillar inte att fokusera för mycket på om ett lag spelade dåligt eller inte. Jag tycker att man ska fokusera på hur strålande Arsenal spelade.

De spelade fantastisk fotboll från matchens första minut och de kontrollerade matchen.

Ramsdale gjorde ett par bra räddningar, men det är sådana som målvakter är där för att göra. Utöver dem så ställdes laget inte märkbart på prov.

Mikel Arteta fick ett par år på sig för att få ordning på Arsenal och det har börjat bära frukt nu.

Bukayo Saka har varit så imponerande, Martin Ödegaard på mittfältet och till och med Granit Xhaka. Xhaka är en spelare som underpresterade och ofta blev utvisad under tidigare säsonger, men han är en helt annan spelare nu.

De två mittbackarna har spelat extremt bra, såväl som Zinchenko. Jag gillar verkligen Kieran Tierney, men han har inte fått många chanser att visa vad han går för.

Vad minns du av den stora rivaliteten mellan Manchester United och Arsenal under din tid?

Det var en av de bästa rivaliteterna i Premier Leagues historia. Vi visste alltid under försäsongen att Arsenal var laget att besegra om vi skulle vinna ligan.

Det var två lag som spelade strålande fotboll och hade många kvalitetsspelare. Du visste att det var möten där allt stod på spel. Det var en rivalitet som man inte ser så mycket av nuförtiden. Det var ofta täta och intensiva matcher där man nästan ogillade motståndarna.

Vi visste att vi var tvungna att vinna eller åtminstone ta en poäng varje gång vi möttes och i omklädningsrummet innan matcherna peppade vi varandra att gå ut på planen och kriga.

Hur stolt känner du dig när du tänker tillbaka på din tid i Manchester United?

Jag kan verkligen inte klaga. Jag vann Premier League fem gånger, även fast jag kanske tycker att det borde ha varit sju gånger. Många drömmer om att få vinna Premier League en enda gång, så jag är väldigt stolt över vad jag lyckades åstadkomma.

Vi borde dock ha vunnit Champions League en eller två gånger mer än vad vi lyckades med.

Om det är något som jag grämer mig lite för, så är det att vi borde ha vunnit mot Borussia Dortmund och Monaco – men på det hela taget så var det verkligen en fantastisk tid.

Det går riktigt bra för Newcastle som också är en av dina tidigare klubbar. Hur ser du på deras säsong?

Den har gått mycket bra och det är verkligen roligt för spelarna, ledarstaben och rekryteringspersonalen.

Med tanke på deras tabellposition vid den här tiden förra året så är det en fantastisk vändning. De har tagit in fyra eller fem kvalitetsspelare och det har förändrat allt.

Man kan ju inte direkt säga att de nya värvningarna var stornamn, men de har varit skrämmande bra – Kieran Trippier, Sven Botman och Bruno Guimaraes, fantastiska spelare allihop.

Och spelarna som redan var där är helt oigenkännbara med. Joelinton till exempel, är som en ny spelare.

Det bevisar att när alla drar åt samma håll och köper in sig på ett spelkoncept så kan man lyckas.

media

Hur är det att vara en spelare för Newcastle när det går så bra för klubben?

Det är helt otroligt med fullsatta hemmamatcher; en öronbedövande stämning och rena rama festyran.

Allt som Newcastles fans vill är att deras lag ska ge 100 procent. Naturligtvis vill de vinna matcher, men om spelarna ger 100 procent så kommer de att stötta dem hela vägen och det är det som vi ser nu.

De är i final i ligacupen och de ligger trea i ligan så fansen kommer garanterat att stötta laget till 100 procent fram till slutet av säsongen.

Om laget skulle kvalificera sig för Europaspel, oavsett vilken tävling det är, så kommer atmosfären vara helt otrolig och jag är säker på att de kommer at spendera stora pengar på nya spelare då.

Ägarna drömmer om Champions League. Och blir det Champions League så kommer de säkert att fundera på att förstärka truppen.

Om de följer Manchester Citys modell och tar in rätt spelare, så kommer de att tävla om de största titlarna i England och i Europa. Det är oundvikligt, även om det kan ta några år.

En annan av dina gamla klubbar, Nottingham Forest, verkar ha vänt på sin säsong. Hur ser du på deras chanser?

Jag tycker att Steve Cooper är en riktigt bra tränare. Det är inte lätt att få ihop ett tajt lag när man har tagit in så många nya värvningar, men de verkar vara på rätt väg nu.

Om man tittar på var Forest befinner sig just nu, så är det mycket tack vare honom. Spelarna har börjat köpa in sig på hans spelidéer och om han lyckas hålla dem uppe skulle det vara en enorm prestation.

Det är verkligen spännande att de har en hemvävd spelare som det går så bra för i Brennan Johnson. Jag spelade med hans pappa, David Johnson, och han måste vara jättestolt.

Det är fantastiskt bra när klubbar utvecklar egna talanger eftersom de kan både spara klubben pengar och klubben kan tjäna stora pengar genom att sälja dem vidare.

 

På vår fotbollssida hittar du tusentals odds och marknader på fotboll från världen över och på vår Betway Boosts-sida kan du dra fördel av förhöjda odds på fotboll och massor av andra sporter dagligen.