Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna.

10 – Andrés Iniesta

Balans, elegans med en balletdansares briljans.

Andrés Iniesta har alla dessa saker i överflöd, men han spelar också med en envis beslutsamhet som framhäver allt det som händer på fotbollsplanen som inte nödvändigtvis får de stora rubrikerna.

Men tro absolut inte att den här välmeriterade mittfältaren inte har varit delaktig i de stora ögonblicken.

Man kan inte prata om Iniesta utan att tänka på hans övertidsmål mot Chelsea i Champions League-semifinalen 2008/09 och VM-finalen mot Holland 2010, då han blev stor matchhjälte genom att näta matchens enda mål i förlängningen.

VM-guldet är naturligtvis den största av de 26 stora utmärkelserna som han har spelat hem för klubb och land och han var en nyckelspelare för två av de största lagen i mannaminne – Barcelona och Spanien.

9 – Ronaldo

Den legendariske brasilianaren Ronaldo kan säkert känna sig lite blåst på sin plats i historieböckerna, då han lätt hamnar i skuggan av en ännu större spelare som delar hans namn – portugisen Ronaldo.

R9, som han också kallades, var utan tvekan sin generations bästa anfallare. Man får helt enkelt inte smeknamnet ”O Fenômeno” (Fenomenet) utan anledning.

På meritlistan hittar man bland annat två VM-guld; två La Liga-titlar; två Copa América-titlar, en UEFA Cup-titel; Ballon d’Or-vinnare två gånger om och utsedd till årets spelare av FIFA tre gånger, bara för att nämna några av hans bedrifter.

Brasilianaren avslutade sin glittrande karriär med 352 mål på 518 matcher – ett snitt på 0,68 mål per match.

Fram till dess at Lionel Messi och Cristiano Ronaldo tog fotbollsvärlden med storm, var det bara Pelé som hade gjort fler mål än R9.

Han kommer dock att bli ihågkommen för sin generations mest märkliga frisyr.

8 – Franz Beckenbauer

Det är ofta är svårare för en försvarare att vara med på en topplista med världens bästa, mest inflytelserika och skickligaste spelare i fotbollshistorien, så den här placeringen bevisar hur bra Franz Beckenbauer verkligen var.

Om man talar om inflytande, så finns det nog ingen större än Beckenbauer. Han började karriären som mittfältare, men tack vare hans mångsidighet återgick han till försvaret, där han bokstavligen uppfann en ny position.

Det är ingen överdrift att säga att dagens roll som spelfördelare inte skulle existera om det inte varit för tysken.

Utöver hans spelskicklighet var han en ledare på planen, vilket gav honom smeknamnet ”Der Kaiser” – Kejsaren.

Han är också en av bara tre personer – tillsammans med Mario Zagallo och Didier Deschamps, som har vunnit VM både som spelare och förbundskapten.

7 – Zinedine Zidane

Fransmannen Zinedine Zidane, eller ”Sizou” som han också kallas, var en komplett spelare som hade allt – teknik, elegans, spelintelligens och bollkontroll.

Trots att han var högerfotad så spelade han mycket till vänster och utvecklade vänsterfoten till en sådan grad att det kunde vara svårt att avgöra vilken fot som var hans bästa.

Zidane har även svarat för ett av Champions Leagues absolut bästa mål genom tiderna då han klippte till på volley från Roberto Carlos höga inlägg, och extra imponerande är att han gjorde det med sin vänsterfot.

Sizou har vunnit det mesta som går att vinna i en glittrande karriär: en VM-titel, en EM-titel, en Champions League-titel; Ballon d’Or; utsedd till årets spelare av FIFA tre gånger; ligatitlar i både Italien och Spanien och mycket mer.

6 – Ferenc Puskás

Ingen är mer synonym med Ungerns landslag, som gick under namnet ”De mäktiga ungrarna”, än just Puskás. Han gjorde 84 mål på 85 landslagsmatcher mellan 1945 och 1956.

Forwarden hade huvudrollen, i vad som sedan har blivit känt som ”århundradets match”, där Ungern besegrade England med 6-3 på Wembley 1953, vilket bara var Englands andra hemmaförlust någonsin.

Han tog silver i VM 1954 med Ungern och blev även en legendar för Real Madrid där han vann tre Europacup-titlar och fem titlar i La Liga.

Puskas är utan tvekan den största ungerska fotbollsspelaren genom tiderna och en av de största av alla nationaliteter.

5 – Johan Cruyff

Det är inte ofta som en fotbollsspelare överträffar tidigare konventionella spelstilar och taktik.

Totalfotbollen som finslipats av förre Ajax-tränaren Rinus Michels var revolutionerande och hjälpte laget att vinna tre raka Europacuper från 1971 till 1973.

Johan Cruyff tog till sig den nya spelstilen mer än någon av hans föregångare – han var den totala fotbollsspelaren.

I och med att han förstod vad han behövde göra och var han behövde befinna sig på planen, gjorde han kunde styra spelet i ett av fotbollshistoriens mest framgångsrika och inflytelserika lag.

Cruyff var egentligen en central forward, men hans fina spelförståelse och goda passningsförmåga gjorde honom till en fenomenal playmaker och han kunde falla djupt för att förvirra spelarna som skulle markera honom eller flytta ut på kanten och fortfarande vara spelbar.

4 – Pelé

Pelé var den första generationen av övermänskliga fotbollsspelare.

Även om han inte hade de atletiska fördelarna som Messi och Ronaldo har idag, gjorde Pelé fortfarande häpnadsväckande många mål i sin karriär.

Han gjorde 77 mål på 92 matcher för Brasilien och är fortfarande sitt lands ledande målskytt genom tiderna, men det var på klubbnivå som han fullständigt öste in mål.

Pelé gjorde hela 709 mål på 766 matcher för Santos och New York Cosmos.

Att man fortfarande jämför Pelé, vars karriär avslutades 1977, med Messi och Ronaldo, visar på hur långt han var före sin tid.

Som Johan Cruyff sa om fotbollsikonen – ”Pelé var den enda fotbollsspelaren som överskred logikens gränser.”

3 – Diego Maradona

Hur många andra fotbollsspelare har en religion tillägnad dem? ”Iglesia Maradoniana” (Maradonakyrkan) grundades i staden Rosario, Argentina 1998 på Diego Maradonas 38-årsdag och dess medlemmar följer en lista med 10 budord, varav det tionde är att du måste döpa din första son till Diego.

Maradonas karaktär var större än livet självt och bättre än alla dem han mötte som spelare. Att kalla honom ett geni med en boll vid fötterna gör honom helt enkelt inte rättvisa. Han var helt enkelt ett fenomen på och utanför planen.

Han var också kontroversiell med sitt numer historiskt ökända mål som han gjorde med hjälp av ”guds hand” och som slog ut England i VM-kvartsfinalen 1986. Argentina vann sedermera turneringen och många anser att Maradona vann VM på egen hand. Det må kanske vara lite i överdrift, men hans statistik från den turneringen är sannerligen anmärkningsvärd.

Och i Napoli är han helgonförklarad, då klubben vann sina första Serie A-titlar någonsin (1986-87 och 1989-90) och UEFA-cupen (1988-89) med argentinaren i laget.

2 – Cristiano Ronaldo

Om det är något man ska komma ihåg Cristiano Ronaldo för, så är det hur han kunde påverka matchers utgång och dra med sig sitt lag till seger på egen hand.

Han kommer sannolikt att avsluta sin karriär med fem Champions League-titlar, och det skulle troligtvis ha varit omöjligt för hans respektive lag att ha vunnit någon av dessa titlar utan honom.

Han är Champions Leagues bästa målskytt genom tiderna med 140 mål på 180 matcher och även Real Madrids bästa målskytt, med 450 mål på 438 matcher.

Utöver de fem CL-titlarna har han bland annat samlat på sig en EM-titel; en FA Cup-titel; en drös med ligasegrar i England, Spanien och Italien; fem Ballon d’Or-titlar och utsedd till årets spelare av FIFA två gånger, plus många fler utmärkelser och pokaler.

Ronaldo är också den mest fysiskt imponerande fotbollsspelaren som världen har sett och många av hans framgångar kan tillskrivas det faktumet.

Men anledningen till att han är där han är på den här listan är för att han förvandlar det vanliga till det extraordinära och det är svårt att sätta fingret på exakt hur han gör det.

1 – Lionel Messi

Ingen spelare har vunnit Ballon d’Or fler gånger än Messi (sju) och bara Dani Alves har en större trofésamling än honom med 43, jämfört med Messis 42.

Efter ett träningspass som tonåring, beskrev den dåvarande Barcelona-tränaren Frank Rijkaard honom som ”en utomjording” på grund av hur bra han var och 2009 sa Pep Guardiola att Messi var den bästa spelaren han någonsin sett.

2013 uttalade sig den tidigare argentinske landslagsmannen Jorge Valdano att ”Messi är Maradona varje dag. De senaste fem åren har Messi varit Mexiko-VM:s Maradona.”

Messis meritlista är minst sagt imponerande – han har bland annat vunnit VM-guld, Copa América, fyra Champions League-titlar, 10 La Liga-titlar, blivit utsedd till årets spelare i La Liga nio gånger; vunnit skytteligan i 22 ligor och turneringar; vunnit sju Ballon d’Or-titlar; utsedd till årets spelare av FIFA tre gånger, bara för att nämna hans främsta framgångar.

Men i slutändan finns det inga ord som verkligen kan förklara Messis briljans. Han är helt enkelt den största fotbollsspelaren genom tiderna och nu har han krönt sin karriär genom att vinna VM-guld med sitt Argentina. ”Den lille mästaren” utsågs dessutom häromdagen till 2022 års bäste spelare av FIFA.

 


Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna. På vår 
fotbollssida hittar du tusentals odds och marknader på fotboll från världen över och med Betway Boosts kan du dra fördel av förhöjda odds på fotboll och massor av andra sporter dagligen.

Kom ihåg att du kan följa fotbollsmatcherna du är intresserad av på din mobil med vårt flöde.