Sverige går in i VM-turneringen på fredag kväll mot Tyskland efter att inte ha lyckats ta sig förbi kvartfinalsstadiet sedan 2017 och 2018, då Tre Kronor vann guld. Så vad väntar i årets upplaga?

Nya förbundskaptenen Sam Hallam har haft en imponerande start sedan han tog över rodret förra året och har radat upp fina turneringssegrar i Euro Hockey Tour, men det här är hans första riktiga test.

Var spelas ishockey-VM 2023?

Årets turnering delas mellan Finland och Lettland där grupp A, som inkluderar Sverige, spelas i Nokia Arena – Tammerfors, medan Grupp B avgörs i Arena Riga som inte helt oväntat ligger i Lettlands huvudstad Riga.

Hur spelas turneringen?

VM-turneringens gruppspel inleds den 12 maj och pågår fram till den 23 maj.

Turneringen består av två grupper med åtta lag i varje grupp där alla lag möter alla. De fyra bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinalspelet som avgörs den 25 maj.

I kvartsfinalerna möter laget som vinner gruppspelet fyran från den andra gruppen, medan laget som kommer tvåa möter trean i den andra gruppen.

Semifinalerna går av stapeln den 27 maj och i dessa möter det högst rankade laget det lägst rankade och rankningen avgörs beroende på placering, poäng, målskillnad och gjorda mål i gruppspelet samt seedningen inför turneringen.

Matcherna om bronspengen och guldet avgörs söndagen 28 maj.

Alla matcherna från semifinalen och vidare spelas i Tammerfors.

Vilka lag deltar i hockey-VM 2023?

16 lag ska alltså göra upp om VM-titeln och inkluderar nyuppflyttade nationerna Ungern och Slovenien. Likt 2022 deltar inte Ryssland och Belarus på grund av konflikten i Ukraina. Så här ser grupperna ut:

Grupp A:

Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Sverige, USA

Grupp B:

Kanada, Tjeckien, Kazakstan, Lettland, Norge, Slovakien, Slovenien, Schweiz

VM-truppen

25 spelare kan tas ut till VM och fram till idag har Sam Hallam tagit ut 20 och håller fem platser öppna för förstärkningar.

Värt att notera är att Örebros 18-årige supertalang Leo Carlsson tar en plats i truppen och får han speltid så blir han den yngste spelaren att spela för Tre Kronor i ett världsmästerskap.

Så här ser truppen ut idag:

Målvakter:

Jesper Wallstedt, Minnesota

Lasse Johansson, Frölunda

Backar:

Henrik Tömmernes, Genève-Servette

Patrik Nemeth, Arizona

Lukas Bengtsson, Växjö

Rasmus Sandin, Washington

Anton Lindholm, Leksand

Jonathan Pudas, Skellefteå

Forwards:

Pär Lindholm, Skellefteå

Dennis Everberg, Rögle

Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron

André Petersson, HV71

Leo Carlsson, Örebro

Lucas Raymond, Detroit

Oscar Lindberg, Bern

Jakob Silfverberg, Anaheim

Jonathan Berggren, Detroit

Carl Grundström, LA Kings

Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron

Alexander Nylander, Pittsburgh

Favoriterna

Finland går in som favoriter i den här turneringen . Laget vann både VM- och OS-guld förra året; tog VM-silver 2021 och VM-guld 2019 (Turneringen spelades inte 2020 på grund av Covid-19). De finska lejonen har bland annat fått hem stjärnspelare som Patrik Laine från Columbus och Mikko Rantanen från Colorado.

Det är ett ungt och relativt oerfaret kanadensiskt lag som kommer till Riga, men Kanada kan man aldrig underskatta. De har tagit sig till de tre senaste VM-finalerna. För två år sedan i samma arena förlorade Kanada de tre första matcherna i gruppspelet innan man reste sig och vann sju matcher i rad och bärgade guldet.

Trots att Sverige har haft lite att glädja sig åt efter de dubbla gulden 2017 och 2018, så går laget in som vår tredje favorit. Tre Kronor får dock klara sig utan många av NHL:s storstjärnor och det vimlar av VM-debutanter i det svenska laget, vilket kanske inte låter som en bra kombo, men om det här laget lyckas smälta samman och allt klickar så kan allt hända.

När spelar Sverige sina gruppspelsmatcher?

Fredag 12 maj, kl. 19.20 

Sverige – Tyskland

Söndag 14 maj, kl. 19.20 

Sverige – Österrike

Måndag 15 maj, kl. 19.20 

Finland - Sverige

Torsdag 18 maj, kl. 15.20 

Ungern - Sverige

Lördag 20 maj, kl. 19.20 

Sverige - Frankrike

Måndag 22 maj, kl. 15.20 

Danmark - Sverige

Tisdag 23 maj, kl. 15.20 

Sverige - USA

 

Hockey-VM på TV

Alla matcher från ishockey-VM streamas live på SVT Play och flerparten visas även på SVT:s tv-kanaler.

 

Vi har de senaste oddsen på Hockey-VM 2023 och våra dagliga odds-boostar hittar du på Betway Boosts.