Den mycket omskrivna och kontroversiella VM-turneringen i Qatar är runtom hörnet och trots att vi inte kommer att få heja på vårt älskade Blågult i den här turneringen, så kommer den att bjuda på fantastisk fotbollsunderhållning de kommande veckorna. Turneringen som går av stapeln mellan den 20 november och 18 december är den 22:a upplagan av fotbolls-VM och den första som spelas i Mellanöstern. Gräddan av världens bästa fotbollslag med undantag av Italien kommer att vara på plats med målet att få lyfta den åtråvärda VM-bucklan och skrivas in i fotbollshistorien.

På vår VM-sida kan du redan hitta odds på alla matchvinnare plus massor av vinnarmarknader på allt som har med VM att göra som till exempel bästa målskytt, turneringsvinnare, namnge finalisterna och specialspel på alla deltagande nationer.

 

Turneringen

Efter en lång kvalresa som började för nästan tre och ett halvt år sedan så är det till slut 32 länder som deltar i turneringen. Qatar behövde inte kvala i egenskap av VM-organisatör.

VM-turneringen består av åtta grupper med fyra lag i varje grupp där alla möter alla. Ettan och tvåan i varje grupp går vidare till åttondelsfinal och för trean och fyran i varje grupp så är turneringen slut.

 

Några nyckeldatum

Gruppspel: 20 november - 2 december

Åttondelsfinaler: 3 till 6 december

Kvartsfinaler: 9 och 10 december

Semifinaler: 13 och 14 december

Match om tredje pris: 17 december

Final: 18 december

 

Grupperna

I mer eller mindre varje VM så finns det en ”dödens grupp” och i det här VM:et anses grupp B med England, USA, Wales och Iran vara turneringens svåraste grupp eftersom den gruppen har den högsta genomsnittliga FIFA-rankingen (14,75) av alla grupper. Gruppen är dessutom politiskt laddad då Iran sedan många år tillbaka har haft en svår relation till både England och USA.

Grupp A: Qatar, Ecuador, Senegal, Nederländerna

Grupp B: England, Iran, USA, Wales

Grupp C: Argentina, Saudiarabien, Mexiko, Polen

Grupp D: Frankrike, Australien, Danmark, Tunisien

Grupp E: Spanien, Costa Rica, Tyskland, Japan

Grupp F: Belgien, Kanada, Marocko, Kroatien

Grupp G: Brasilien, Serbien, Schweiz, Kamerun

Grupp H: Portugal, Ghana, Uruguay, Sydkorea

 

Några av gruppspelets godbitar

Frankrike – Danmark: 26 november, kl. 19.00

Argentina – Mexiko: 26 november, kl. 22.00

Spanien – Tyskland: 27 november, kl. 22.00

Brasilien – Schweiz: 28 november, kl. 19.00

Wales – England: 29 november, kl. 22.00

Kroatien – Belgien: 1 december, kl. 18.00

 

Arenorna

Totalt åtta arenor fördelade på fem olika städer kommer att vara värd för fotbolls-VM 2022 och alla arenorna ligger inom en 55 km radie från Qatars huvudstad Doha.

Alla VM-arenor förutom Khalifa International Stadium har byggts under de senaste tre åren och alla arenor är luftkonditionerade.

Lusail Iconic-stadion har den högsta kapaciteten av de åtta arenorna och kan ta emot 80 000 åskådare. Denna är även den mest flitigt använda arenan med totalt tio matcher, inklusive finalen och avslutningsceremonin.

Al Bayt-stadion kommer att stå som värd för nio matcher inklusive öppningsceremonin och VM:s inledningsmatch mellan värdarna Qatar och Ecuador den 20 november.

 

Favoriterna

Brasilien

De femfaldiga världsmästarna Brasilien är som kanske väntat favoriter till att ta sitt sjätte VM-guld i Qatar.

Laget tog sig igenom det sydamerikanska VM-kvalet enkelt och förblev obesegrade med 14 vinster och tre oavgjorda. De vann gruppen med sex poängs marginal före Argentina och stänkte in hela 40 mål och fick bara fem på minuskontot i de 17 kvalmatcherna.

Brasilien kan stoltsera med en laguppställning i yppersta världsklass och med anfallare som Neymar, Vinicius Jr, Jesus och Raphinha bara för att nämna några.

Argentina

Messi och kompani går in i turneringen obesegrade i deras senaste 35 matcher. Man får gå tillbaka över tre år i tiden sedan de tvåfaldiga världsmästarna sist förlorade och det var kanske inte oväntat mot grannen och ärkerivalen Brasilien. Det här är troligtvis Messis sista chans att vinna den största och enda utmärkelsen som fattas i hans digra meritlista.

Argentina vann också Copa America förra året då laget besegrade Brasilien med 1-0 i finalen. Det var lagets första stora trofé på 28 år.

Likt Brasilien gick laget obesegrat genom VM-kvalet, men slutade tvåa med fler oavgjorda resultat.

Frankrike

Tvåfaldiga världsmästarna Frankrike beger sig till VM i Qatar för att försöka försvara titeln de lyfte för fyra år sedan i Ryssland. Inget lag har vunnit två titlar på raken sedan turneringarna 1958 och 1962 då Brasilien lyckades med den bedriften.

Laget måste också bryta trenden där de fyra senaste europeiska VM-mästarna har misslyckats med att ta sig förbi gruppspelet i följande VM – en förbannelse som sträcker sig tillbaka till 1998.

Likt England svarade Frankrike för en mycket dålig insats i Nations League tidigare i somras då de slutade gruppen näst sist med bara fem poäng efter sex matcher och i förra årets EM åkte laget ut redan i åttondelsfinalen mot Schweiz.

England

Trots att England endast har vunnit en VM-titel 1966, så är laget alltid med i snacket om att fotbollen ska komma hem till sitt ursprungliga hem igen. De var mycket nära i EM 2020 då laget gick till final och förlorade på straffar mot Italien.

De tre lejonen har dock inte imponerat på sistone och i Nations League som avgjordes i juni slutade laget segerlöst med tre förluster och tre oavgjorda och nedflyttning till grupp B,  men man kanske inte ska dra för stora växlar på det. Det råder ingen tvekan om att England har en av de bästa trupperna när det gäller individuella talanger och det kommer att vara en supermotiverad trupp som gör resan ner till Qatar.

England vann sin VM-kvalgrupp enkelt och förblev obesegrade i gruppen. Laget gjorde hela 39 mål och släppte bara in tre i de tio matcherna.

Spanien

Spanien har gått starkt det senaste året med sju vinster, två oavgjorda och bara en förlust som kom mot Schweiz i Nations League i september. Trots förlusten tog sig laget till nästa års finalslutspel tack vare Álvaro Moratas sena mål borta mot Portugal i sista gruppspelsmatchen.

Spanien var ju som bekant i Sveriges VM-kvalgrupp och vann sex av de åtta gruppspelsmatcherna. Den enda förlusten kom just borta mot Sverige.

Spanska landslaget är i en övergångsperiod efter den gyllene generationen som hjälpte dem att vinna VM 2010. Laget slogs ut redan i VM-gruppspelet i 2014 års upplaga och i åttondelsfinalen 2018, men inför Qatar-VM har Luis Enrique tillgång till en pool av unga glödheta talanger och erfarna spelare att välja mellan.

Tyskland

Tyskland är ett av världens mest framgångsrika landslag med sina fyra VM-guld, men laget har haft det motigt sedan senaste guldet 2014. I VM 2018 åkte laget överraskande ut i gruppspelet och i fjolårets EM tog det stopp i redan i åttondelsfinalen då de förlorade mot hemmanationen England med 2-0.

Laget har bara vunnit en av sina senaste sju matcher inklusive en oväntad hemmaförlust mot Ungern. Å andra sidan har det varit mot bra motstånd mot lag som England, Italien och Nederländerna och de spelade oavgjort i samtliga samt vann ena mötet mot Italien med övertygande 5-2. Men en sak är säker, man ska aldrig underskatta Tyskland. De har ett ungt och bra lag som kan gå hela vägen om spelet klaffar när det gäller.

Av sina tio VM-kvalmatcher vann de nio och förlorade en medan de nätade 36 gånger och fick hämta bollen ur eget nät bara fyra gånger.

 

Njut av hela fotbollsfesten med oss på Betway och följ all action enkelt och smidigt i vårt flöde.