Årets första och esporthistoriens sista CS:GO-major – BLAST.tv Major går av stapeln i Paris de kommande två veckorna.

Äntligen får Frankrikes huvudstad för första gången arrangera en esport-major. Man kan jämföra dessa majors lite med tennisens grand slam-turneringar, men ändå inte, då arrangörsstäderna växlar från år till år och är oftast inte fler än två.

Esport är en unik sport och efter Counter Strikes intåg 2012 förändrades leken och blev sedermera en publiksport som idag har en enorm prestige och stora prissummor.

Det här prestigefyllda eventet har en samlad prispott på en och en kvartsmiljon dollar och äger rum mellan den 8 och 21 maj. Turneringen spelas i tre olika faser enligt följande:

Challengers Stage: 8-11 maj

Legends Stage: 13-16 maj

Champions Stage: 18-21 maj

I slutfasen kommer 16 lag att delta, lagen har för att nå hit gått igenom Regional Major Rankings där man först möter andra lag från sin region. En liten parallell kan faktiskt dras med FIFA:s indelning av förbundskvalen inför fotbolls-VM.

Vissa turneringar fram till Paris var direktkvalificerande beroende på status. Som exempel kan nämnas BLAST Premier Spring, IEM Katowice samt ESL Pro League som avgjordes tidigare under våren.

Turneringsarrangören BLAST har länge haft som mål att ha ett stort event i Paris, vilket även är deras första major-arrangemang, men pandemin satte stopp även för esporten som begränsades med publikfria tävlingar online. Den första majorn efter ”kosläppet” hölls i Stockholm 2021 med en ackumulerad prissumma på 2 miljoner dollar.

I PGL Stockholm stod Natus Vincere (NaVi) som segrare. Liksom Eurovison-vinnaren är laget från Ukraina. NaVi har mer eller mindre dominerat CS:GO-scenen på senare tid och har placerat sig högst i många stora turneringar och får nog gälla som en av favoriterna även i Paris. I NaVi finns även S1mple (Oleksandr Kostyliev) som är en av världens nu bästa CS:GO-spelare.

Bland utmanarna finns amerikansk-europeiska FaZe Clan som tog hem PGL Antwerp-majorn förra året.

Danska Astralis med hemvändande Dev1ce (Nicolai Reedtz) som ifjol spelade i det sverigebaserade laget Ninjas in Pyjamas (NIP).

NIP får ses som en riktig outsider då man haft en någorlunda turbulent tid med spelare som kommit och gått. Ett av de senare nyförvärven man gjort är Brollan (Ludvig Brolin) från ett annat tidigare ”svensklag” – Fnatic.

Samt Parisbaserade VITALITY som nu får tävla hemma i Accor Arena.

Ytterligare ett lag att nämna är virtus.pro som numer går under namnet Outsiders . Det är ett ryskt lag som tog hem 2022 års sista major i Rio som är sanktionerat att tävla, men under neutral flagga så att säga, men esporten har kanske inte riktigt satt samma gränser som den traditionella sporten har gjort gällande sanktioner då man möjligen inte valt att göra samma begränsningar som övriga sporter. Garanterat är att turneringen kommer bjuda på högklassigt spel på högsta nivå.

Du kan följa hela turneringen med oss på Betway och vi erbjuder inte bara ett fantastiskt utbud av marknader och oddsboostar på eventet, men streamar dessutom alla matcherna live.