Vad är CS:GO?

Counter-Strike: Global Offensive, allmänt känd som CS:GO, är ett tävlingsinriktat förstapersonsskjutspel.

CS:GO är den senaste utgåvan i Counter Strike-serien och har lockat i genomsnitt 11 miljoner användare per månad sedan lanseringen 2012.

CS:GO släpptes på Windows, OS X, Xbox 360 och Playstation 3, men alla proffs spelar spelet på PC.

Hur fungerar CS:GO?

Spelet ställer två lag om fem spelare mot varandra, där varje lag måste slutföra vissa mål för att vinna.

Ett lag tar rollen som terrorister (T), medan det andra laget är kontraterrorister (CT).

Ett flertal spellägen finns tillgängliga, men professionella esportmatcher spelas alltid i tävlingsläge fem mot fem (5on5).

I det läget måste de angripande terroristerna plantera och spränga en bomb på en bestämd plats - plats A eller B - eller eliminera alla fem motståndarna för att vinna en omgång.

CT måste desarmera bomben när den planteras, eller eliminera alla fem motståndarna för att vinna rundan.

Varje match består av totalt 30 omgångar, varvid en omgång varar högst en minut och 55 sekunder. Det första laget som vinner 16 omgångar vinner i matchen.

CS:GO har också ett eget valutasystem som belönar spelare som vinner rundor, döda fiender och använder vissa vapen framgångsrikt.

Spelare kan sedan spendera sina dollar på nya vapen och granater mellan omgångarna, vilket ökar deras chanser att vinna kommande omgångar.

Hur fungerar CS:GO skin?

Skin är en kosmetisk sak som förändrar utseendet på vapen i CS:GO. Även om de får vapnen att se annorlunda ut så förbättrar de faktiskt inte deras statistik.

Spelare kan skaffa sig skins genom att köpa nycklar för att öppna lådor som ibland dimper ner under spelets gång.

När en låda öppnas kommer spelaren att få ett skin helt slumpmässigt. Varje låda innehåller olika skins för olika vapen.

Trots att de inte förbättrar vapenstatistiken rangordnas vissa skins högre än andra - i grund och botten är vissa skins mycket vanliga och lätta att få tag på, medan andra är extremt sällsynta.

Skins sträcker sig från Industrial Grade (ljusblå) till Covert (röd).

Skins till knivar och handskar är ännu mer sällsynta än Covert-skins och det är mycket osannolikt att en spelare hittar dem i en låda.

Varje skin har ett verkligt värde och spelare kan handla och sälja dem på Steam-marknaden. Några av de mest sällsynta skinsen har sålts för tiotusentals dollar.

Hur fungerar rankingen i CS:GO?

När du tävlar i CS:GO kommer spelet att matcha spelare med motståndare som har en likvärdig färdighetsnivå.

Varje spelare som har vunnit 10 tävlingsmatcher blir rankad och matchas sedan mot andra spelare av samma eller liknande rang.

CS:GO-rankingar sträcker sig från Silver 1 (lägst) till Global Elite (högst).

media Bild med tillstånd av HLTV

Vilka är de största CS:GO-evenemangen?

De två största CS:GO-evenemangen varje år är CS:GO Major Championships.

I likhet med stora turneringar inom sport som golf och tennis, är dessa de mest prestigefyllda evenemangen i CS:GO-kalendern.

CS:GO majors sponsras av Valve, företaget som skapade CS:GO.

Den första CS:GO-majorn ägde rum i Jönköping 2013, då 16 lag deltog med en total prispott på 250 000 dollar.

Major-turneringarna har utvecklats enormt under de senaste sju åren, med 24 lag som nu deltar i varje turnering och tävlar om en prispott på 1 miljon dollar.

På grund av koronaviruspandemin kommer endast Rio de Janeiros major att gå av stapeln under 2020.

Rio-evenemanget som ursprungligen skulle ha ägt rum i maj har skjutits fram till 19 november, med final den 22 november.

Eftersom två majors slås ihop till en så är detta den första CS:GO-majorn med en prispott på 2 miljoner dollar - den största prispotten för något CS:GO-evenemang i historien.

Andra prestigefyllda CS:GO-evenemang uöver major-turneringarna är ESL One Köln och IEM Katowice.

ESL One Köln äger rum på Lanxess Arena, allmänt känd som Counter-Strikes katedral, och ställer 16 lag mot varandra med en prispott på 300 000 dollar.

Intel Extreme Masters Katowice, förkortad till IEM Katowice, är den CS:GO-turnering (nivå 1) som har pågått längst av alla och går av stapeln varje år på Spodek Arena. I den här turneringen tävlar 16 lag om en total prispott på 500 000 dollar.

Vilket lag har vunnit flest CS:GO-majors?

Astralis, från Danmark, är det mest framgångsrika esportslaget i CS:GO-majors historia med fyra mästerskap.

De har vunnit de tre senaste major-turneringarna i London, Katowice och Berlin och tog dessutom hem titeln i Atalanta 2017.

Det svenska laget Fnatic, som vann den allra första majorn i Jönköping, har vunnit tre majors totalt.

Vem är den bästa CS:GO-spelaren?

Den bästa spelaren 2019 var ZywOo från Frankrike, som spelar för laget Vitality.

Han har blivit utsedd till MVP i fem turneringar, inklusive ESL One Köln 2019, och har vunnit utmärkelsen EVP (Exceptionellt Värdefull Spelare) – vilket med andra ord betyder att han har blivit runner-up i ytterligare fem.

Den bästa CS:GO-spelaren genom tiderna är s1mple från Ukraina som spelar för Natus Vincere, även kända som Na’Vi.

22-åringen var bästa CS:GO-spelaren säsongen 2018 och slutade 2019-säsongen på andra plats efter ZywOo.

Han rankas för närvarande tvåa efter ZywOo i CS:GO:s världsranking, men han har spelat två gånger så många matcher under karriären.

Vilka är de största CS:GO-ligorna?

Det finns många CS:GO-ligor som spelas under årets gång och de flesta arrangerar en final i slutet av säsongen för att utse mästarlaget.

ESL Pro League är den största CS:GO-ligan med de bästa lagen och har massor av fans som följer all action. Den högsta tittarsiffran under turneringen 2019 var hela 389 784 som fans tittade samtidigt.

ESL Pro League har också ett upp- och nedflyttningssystem, där det lägst rankade laget automatisk flyttas ned till ESEA Premier League, och de två lagen ovanför dem spelar ett slutspel om vilka lag som ska flyttas upp/ned.

Andra ledande ligor inom CS:GO-cirkusen är Blast Premier och Flashpoint.

Var kan jag titta på CS:GO?

De flesta CS:GO-fansen tittar live på Twitch - en plattform som streamar esport och gaming live.

Twitch är det bästa stället att titta på CS:GO live, medan YouTube det bästa stället att titta på videoinnehåll om CS:GO.

 

Besök Betways esportsida.