Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna på La Liga.La Liga är utan tvekan en av de största ligorna i Europa och kan stoltsera med några av fotbollsvärldens största klubbar och spelare.

Ligan grundades 1929 och bestod då av 10 lag. Under årens lopp har ligan expanderats och sedan 1987 deltar 20 lag (förutom säsongerna 1995/96 och 1996/97 då den tillfälligtvis utökades till 22 lag).

”Colchoneros”, som också Atlético de Madrid kallas, har sett många storspelare under årens lopp och vissa har blivit legender. Att rangordna dem är inte helt lätt och kanske inte så rättvist heller, så här listar vi några av klubbens främsta spelare genom tiderna utan rangordning:

Fernando Torres

Fernando Torres är en av Atléti-fansens största favoriter. Han växte upp i klubben och tillbringade sex år där innan han gick över till Liverpool. Han återvände 2015 och hjälpte laget att vinna Europa League 2017/18.

Gabi

Den begåvade mittfältaren och tidigare kaptenen var lagets hjärta då klubben vann La Liga 2013/14 och Europa League 2011/12 och 2017/18.

Antoine Griezmann

Den mångsidige fransmannen är inte bara känd för sitt vassa anfalls- och passningsspel, men även för hans försvarsarbete. Under sina två sejourer med Atléti har han gjort hela 155 mål på 338 matcher och det dröjer nog inte länge innan Griezmann tar sig förbi Aragones på listan över klubbens bästa målskyttar.

Diego Godin

Godin var en av sin generations bästa mittbackar. Han var kärnan i Atléticos försvar och den bästa försvararen någonsin att spela för klubben.

Luis Aragonés

Den före detta spanske landslagstränaren var en framgångsrik central mittfältare och en frisparksspecialist. Han är också klubbens bästa målskytt genom tiderna med 172 mål.

Diego Simeone

Under sin tid som spelare etablerade sig den nuvarande Atlético-tränaren som en av världens tuffaste mittfältare. Simeone vann både La Liga och spanska cupen med Atléti.

Juanfran

Juanfran var en av sin generations bästa högerbackar och var en bidragande faktor till ligavinsten 2014.

 

Lite fakta om Atlético de Madrid

Grundades:

1903

Smeknamn:

”Colchoneros” (madrasstillverkarna) och ”Los Indios” (indianerna)

Hemmaarena:

Ofta kallad bara ”Metropolitano”, ursprungligen ”Civitas Metropolitano” och numer ”Wanda Metropolitano” på grund av sponsorskäl. Invigdes inför säsongen 2017-2018

Kapacitet:

68 456

Nuvarande tränare:

Diego Simeone (sedan 2011)

 

Klubbens största utmärkelser:

11x Spanska ligamästare

10x Spanska cupmästare

3x Europa League-mästare

1x Cupvinnarcupmästare

2x Spanska supercupmästare

3x UEFA supercupmästare

 

Lite om klubbens historia

Athletic Club de Madrid grundades av en grupp baskiska studenter den 26 april 1903. Målet var att skapa en förening som skulle konkurrera med de absolut bästa lagen. Don Enrique Allende utsågs till den första presidenten. Tröjan var vit och blå, med svarta eller vita shorts.

Den 2 maj 1903 spelades den första matchen mellan klubbens medlemmar.

1911 byttes klubbfärgerna ut till rödvitrandigt. Från och med då föddes smeknamnet ”Colchoneros” vilket betyder madrasser på grund av att tröjans design liknade dåtidens madrassöverdrag.

Den 22 november 1917 publicerade Madrid-Sport, den tidens mest prestigefyllda idrottstidning i Madrid, Athletic Club de Madrids klubbemblem på sitt omslag och loggan har i stort sett förblivit oförändrad.

Den 23 januari 1921 tog klubben sin första officiella titel genom att vinna det regionala mästerskapet mot Madrid. Detta var språngbrädan för klubben att ta steget upp till den högsta nationella ligan.

Klubben vann sin första internationella titel 1962 då de vann cupvinnarcupen efter att ha besegrat ACF Fiorentina med 3-0 i finalen.

Den 21 maj 2017 spelades den sista officiella matchen på Vicente Calderón-stadion då Atlético besegrade Athletic Bilbao med 3-1. En dag fylld av känslor i och med att stadion hade varit hem till klubben under 50 år.

Nya arenan, Wanda Metropolitano, invigdes den 16 september 2017 då Atléti gästades av Málaga. Matchen slutade 1-0 och Antoine Griezmann gjorde matchens enda mål och blev stadions första målskytt.

 

Atlético de Madrids kvarvarande matcher i La Liga säsongen 2022/23:

Espanyol - Atlético de Madrid – 24 maj

Atlético de Madrid – Real Sociedad – 28 maj

Villareal - Atlético de Madrid – 4 juni

Du hittar oddsen på dessa och alla andra matcher i La Liga här.

 Skapa ditt konto hos Betway för att få tillgång till de bästa oddsboostarna och hetaste marknaderna på La Liga.

Kika in på Betway Boosts för förhöjda odds på fotboll och massor av andra sporter dagligen och kom ihåg att du kan följa dina fotbollsmatcher i din mobil med vårt flöde.