Många kan lockas av den fina grafiken i många slots, men är de verkligen spelvärda? För dig som inte är så hemma på RTP kan det vara svårt att få ut det bästa av slotsen.

Det är mycket mer till online slots än bara hjul och symboler. I grund och botten är varje spel baserat på ett procentvärde kallat Return To Player (RTP-värde), som du bör känna till för att uppnå den bästa vinstfrekvensen.

Om du fördjupar dig i hur spelautomaterna fungerar så kommer du snabbt att se hur de potentiella vinstfrekvenserna skiljer sig åt.

Precis som hur olika spel erbjuder olika utbetalningar, varierar antalet priser som kan låsas upp beroende på vilken slot du spelar.

Skillnaderna kan i själva verket vara ganska små och du kommer förmodligen inte att lägga märke till dem när du spelar. Men om du är ute efter den bästa avkastningen på lång sikt så är det viktigt att känna till siffrorna.

För att förstå vad statistiken och procentsatserna betyder så måste du också förstå begreppet RTP.

Vad är RTP?

När du spelar slots online har varje slot ett teoretisk RTP-värde som är uttryckt i procent. Värdet representerar beloppet du kan förvänta dig att vinna i det långa loppet.

Till exempel, om en spelautomat har en RTP på 98 procent, så kan du förvänta dig en avkastning på 980 kr för varje 1 000 kr du spelar för.

I praktiken fungerar det dock inte alltid på det viset. Faktum är att om du spelar för 1 000 kr i en enda session är det osannolikt att du slutar med 980 kr, eftersom RTP är baserat på ett oändligt tidsperspektiv.

Även fast du inte kan spela i all oändlighet så är det ändå den som beräkningarna tar hänsyn till. På många sätt är en spelautomats RTP densamma som husets fördel i spel som baccarat eller blackjack.

Eftersom speltillverkare inte kan granska enskilda spelsessioner måste matematiken i alla casinospel baseras på ett långsiktigt genomsnitt. Utvecklare som till exempel sätter ett RTP-värde till 98 procent, menar teoretiskt sett att den totala avkastningen kommer att konvergera vid 98 procent.

För att uttrycka det på ett annat sätt, om du granskar resultaten från tusentals spelare under en längre tid, så uppskattas utbetalningsvärdet till 98 procent.

Resultaten uppfyller inte alltid förväntningarna

Detta kan ju verka vettigt på papper, men när du tittar på en graf kommer du att märka att enskilda resultat inte alltid är i linje med det förväntade RTP-värdet.

Till exempel, du kan spela för 1 000 kr på en slot med 98 procents RTP en dag och sluta med 1 500 kr, för att sedan avsluta nästa session med bara 600 kr. Detta kallas för varians och är en naturlig del i processen.

Men om du tar tusentals enskilda resultat och visar dem i ett diagram så kommer du att se att resultatet är nära det förinställda RTP-värdet. På grund av variansen kan du dock inte förutsäga hur din session kommer att gå utifrån RTP-värdet.

RTP-värdet hjälper dig alltså att få en uppfattning om vad den potentiella vinstprocenten uppskattas till.

Om vi erbjuder dig två slots – en med en RTP på 98 procent och en med 88 procent, kommer du troligtvis att välja den förstnämnda. Även fast du kan spela den sistnämnda sloten säg 100 gånger och vinna mer, så tyder siffrorna på att du kommer att vinna mer på lång sikt om du väljer den med en RTP på 98 procent.

Lär dig att balansera mellan RTP och jackpottar

Att välja rätt slot kan dock bli lite svårare när man lägger till jackpottar och prispoolar.

Jämför en videoslot med en progressiv jackpottslot som ett exempel. Jackpottspelet Mega Moolah har en RTP på 88,12 procent vilket inte är dåligt i sig, men den bleknar i jämförelse med Deco Diamonds RTP på 96,03 procent.

Den maximala utbetalningen för Deco Diamonds är dock drygt 32 000 kr, medan Mega Moolah ofta erbjuder jackpottar långt över 10 miljoner kr.

Det är viktigt att väga in alla variabler så att sloten motsvarar dina förväntningar.

Är du mer intresserad av att vinna mindre summor ofta eller föredrar du större utbetalningar? Spelare som föredrar att vinna ofta bör basera sina beslut på spelets RTP-värde.

Om du däremot bara är intresserad av storvinster och inte har något emot att vänta på dem, så bör du titta på spelautomatens utbetalningssida.

De mest erfarna spelarna brukar välja spelautomater som ligger någonstans mitt emellan.

Även om det inte är en exakt vetenskap så gillar spelare som spelar regelbundet att balansera mellan RTP-värden och jackpottar så att de kan spela med en relativt regelbunden vinstfrekvens, men även ha chansen att vinna en förmögenhet.

Det finns även andra faktorer som bör ingå i din beslutsprocess, till exempel spelautomatens tema, dess insatser och eventuella extra bonusar.

Men om du gillar att spela med siffror i åtanke, så är det viktigt att förstå ett spels RTP innan du sätter snurr på hjulen.